Nove Odluke o komunalnim taksama u općinama Ilidža i Hadžići

17.01.2019. 09:36 / Izvor: Akta.ba
Nove Odluke o komunalnim taksama u općinama Ilidža i Hadžići

Prema novoj Odluci koja je stupila na snagu 1. januara ove godine određeni su novi iznosi za komunalnu taksu.

Općina Ilidža donijela je izmjenu Odluke o visini komunalne takse na području općine, a ista je objavljena i u Službenom glasniku.

Prema novoj Odluci koja je stupila na snagu 1. januara ove godine određeni su novi iznosi za komunalnu taksu i to: iz oblasti distribucije nafte i naftnih derivata, iz oblasti bankarstva (izdvojene lokacije izvan sjedišta, podružnice, filijale, ekspoziture), izdvojeni bankomati i šalteri banaka, iz oblasti vanjske trgovine i trgovine na veliko, tržnice i pijace, iz oblasti trgovine na malo koja se obavlja u kioscima, iz oblasti trgovine na malo koja se obavlja u ostalim prodajnim mjestima, iz oblasti ugostiteljstva – hoteli, iz oblasti ugostiteljstva - moteli i pansioni, iz oblasti ugostiteljstva – prenoćišta, putničke agencije i renta car agencije, posredništvo u trgovini, agencije za nekretnine, domaća radinost i fijakeristi, samostalni poljoprivrednici (stočarstvo i pčelarstvo), iz oblasti ostalih nespomenutih djelatnosti.

I Općina Hadžići je donijela Odluku o visini komunalnih taksi za svaku istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i drugim prostorijama, objektima i mjestima, kojima se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja izvjesnu djelatnost ili zanimanje na području općine Hadžići.

U Odluci je navedeno  ukoliko se pod jednom firmom obavlja više djelatnosti za koje je propisana različita taksa, taksa se razrezuje i plaća za djelatnost za koju je propisana najviša taksa, izuzev djelatnosti koja se, zbog prirode djelatnosti, obavlja na izdvojenom lokalitetu.

Ako je za tekuću godinu plaćena taksa, a u toku godine se promjeni sjedište ili vlasnik firme, taksa se za tu godinu ne razrezuje.

Taksa za istaknutu firmu razrezuje se i plaća u godišnjem iznosu za istaknutu firmu zatečenu na dan 01. januar godine za koju se vrši razrez, srazmjerno periodu isticanja, a za istaknutu firmu koja se ističe u toku godine, u visini koja odgovara srazmjerno vremenu isticanja firme do kraja godine.

Za isticanje plakata i panoa na javnim mjestima određenim za te namjene plaća se jednokratno taksa i to: za seriju do 100 komada 100 KM, za seriju preko 100 komada 200 KM i za postavljanje stalnih panoa i displaja po 1m 10 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti