Olimpijski plamen u Sarajevu ponovo gori

05.12.2018. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Olimpijski plamen u Sarajevu ponovo gori

Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” danas je nakon 34 godina ponovo upaljen Olimpijski plamen

Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" danas je nakon 34 godina ponovo upaljen Olimpijski plamen. Inicijativu je preko Olimpijskog komiteta pokrenuo direktor firme GRIZELJ d.o.o. Tomislav Grizelj, a povodom nastupajućeg EYOF-a.

"Prijedlog je prihvaćen kao sastavni dio projekta i realizovan uz pomoć gospodina Trivića, gradonačelnika Sarajeva, te načelnika Općine Centar. Osim kompanije GRIZELJ, svesrdnu podršku projektu dao je i Sarajevogas", kaže Grizelj za Akta.ba.

Kako kaže, na plameniku su zatekli gore stanje nego što su očekivali. Vrijeme je učinilo svoje, a pokradeno je što se moglo ukrasti. 

"Mi kao firma GRIZELJ smo uzeli za obavezu da realizujemo ovaj projekat koji smatramo svojim, jer nam je stalo da taj Olimpijski plamen gori, da evociramo uspomene na Olimpijske igre i jednostavno lijepe dane", napominje on.

Inače, paljenje Olimpijskog plamena bio je najsvečaniji dio Olimpijskih igara u Sarajevu kada su oči cijelog svijeta bile uprte u u Sandu Dubravčić.

Napominje da je današnje paljenje plamena testno, te da će u narednom periodu raditi na usavršavanju do zvanične ceremonije otvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u februaru naredne godine koje je planirano na ovom stadionu.

Tim povodom u toku su velike pripreme i akcije čišćenja i uređenja Olimpijskog stadiona kako bi se uredio ambijent pred jednu veliku sportsku manifestaciju zbog koje su svi jako i sretni i ponosni.

U uređenje i modernizaciju stadiona do sada je uloženo oko 1.100.000 KM. "Obnovili smo rasvjetu, opremili sobu za centralno upravljanje sistemom sigurnosti, nabavili i postavili novi rezultatski semafor, a danas smo završili i testiranje obnovljenog plamenika u kojem će ponovo gorjeti Olimpijski plamen", kazao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti