Parkmann: Nastavljamo promociju BiH kao atraktivnog mjesta za poslovanje

31.05.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Parkmann: Nastavljamo promociju BiH kao atraktivnog mjesta za poslovanje

Predstavništva njemačke privrede u BiH realizuje seriju intervjua pod motom "Kako je počelo? Kako je trenutno? Šta dolazi? Šta ostaje?".

Predstavništva njemačke privrede u BiH realizuje seriju intervjua pod motom "Kako je počelo? Kako je trenutno? Šta dolazi? Šta ostaje?" s upravnim odborom i drugim ličnostima iz njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog života.

U nastavku su četiri pitanja za Davida Parkmanna, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Kako je počelo?

Kriza je počela u trenutku kada smo selili naše kancelarije. Postavili smo sebi ogroman cilj za 2020. godinu i preselili Delegaciju u moderniji i veći prostor. Neotpakovane kutije od selidbe bile su u našim hodnicima i prolazima, a morali smo donijeti odluku da, iz sigurnosnih razloga, radimo od kuće. Ovo je bila velika promjena za sve nas, ali tim je održavao redovan kontakt putem video poziva i uspješno se prilagodio novoj "online svakodnevici".

Kako je trenutno?

Naše svakodnevne aktivnosti podrazumijevaju lični kontakt, kao na primjer, pronalaženje poslovnih partnera, nastupi i posjete na sajmovima, networking događaji i edukacije. Samim tim smo morali prilagoditi svoje aktivnosti i ponude. Uprkos nemogućnosti ličnih susreta trenutno izvještavamo o posljedicama Covid-19 u BiH i Njemačkoj, organizujemo webinare i održavamo kontakt s članovima našeg privrednog Udruženja. Nažalost, neki projekti su obustavljeni, a drugi se mogu odgoditi ili provesti digitalno.

Za drugu polovinu godine predvidjeli smo zanimljive projekte poput Inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana koja na jednom mjestu okuplja njemačke kupce sa dobavljačima iz BiH.

Planiramo delegacijska putovanja na aktuelne teme kao što su bioplin / biomasa i upravljanje otpadom, a kompanije podržavamo pri pronalasku stručne radne snage kroz prilagođene programe edukacije. Pored toga, nastavit ćemo sa edukacijskim programom EUREMnext European Energy Manager u 2020. godini u kojem se uposlenici osposobljavaju za prepoznavanje potencijala u uštedi energije i samim tim smanjenja troškova u svojim kompanijama. U svakom slučaju, ne prelazimo na "način mirovanja" i uskoro ćemo predstaviti nove zanimljive formate.

Šta dolazi?

Kriza može biti odlična prilika za Bosnu i Hercegovinu. Trend izmještanja proizvodnje u evropske zemlje postojao je već i prije krize. Kompanije u Evropi su po prvi put doživjele da lanac snabdijevanja može biti u potpunosti prekinut. O koncu, to će rezultirati daljoj diverzifikaciji lanca snabdijevanja i tu vidim, u prvom redu, zapadni Balkan. Mi ćemo nastaviti sa promovisanjem Bosne i Hercegovine kao atraktivnog mjesta za poslovanje.

Šta ostaje?

Ostaje sjajan osjećaj da je naš tim vrlo blizak i ako je prostorno razdvojen. Uvjerio sam se da i kratkim pozivom možete puno toga učiniti za kolege, partnere, članove i sebe samog. Redovna komunikacija i razmjena ideja posebno u ovoj situaciji se pokazala kao izuzetno važna. To bih definitivno želio zadržati, ali više uz „kaficu" nego putem video konferencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti