Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Parkmann: Nastavljamo promociju BiH kao atraktivnog mjesta za poslovanje

31.05.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba

Predstavništva njemačke privrede u BiH realizuje seriju intervjua pod motom "Kako je počelo? Kako je trenutno? Šta dolazi? Šta ostaje?" s upravnim odborom i drugim ličnostima iz njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog života.

U nastavku su četiri pitanja za Davida Parkmanna, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Kako je počelo?

Kriza je počela u trenutku kada smo selili naše kancelarije. Postavili smo sebi ogroman cilj za 2020. godinu i preselili Delegaciju u moderniji i veći prostor. Neotpakovane kutije od selidbe bile su u našim hodnicima i prolazima, a morali smo donijeti odluku da, iz sigurnosnih razloga, radimo od kuće. Ovo je bila velika promjena za sve nas, ali tim je održavao redovan kontakt putem video poziva i uspješno se prilagodio novoj "online svakodnevici".

Kako je trenutno?

Naše svakodnevne aktivnosti podrazumijevaju lični kontakt, kao na primjer, pronalaženje poslovnih partnera, nastupi i posjete na sajmovima, networking događaji i edukacije. Samim tim smo morali prilagoditi svoje aktivnosti i ponude. Uprkos nemogućnosti ličnih susreta trenutno izvještavamo o posljedicama Covid-19 u BiH i Njemačkoj, organizujemo webinare i održavamo kontakt s članovima našeg privrednog Udruženja. Nažalost, neki projekti su obustavljeni, a drugi se mogu odgoditi ili provesti digitalno.

Za drugu polovinu godine predvidjeli smo zanimljive projekte poput Inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana koja na jednom mjestu okuplja njemačke kupce sa dobavljačima iz BiH.

Planiramo delegacijska putovanja na aktuelne teme kao što su bioplin / biomasa i upravljanje otpadom, a kompanije podržavamo pri pronalasku stručne radne snage kroz prilagođene programe edukacije. Pored toga, nastavit ćemo sa edukacijskim programom EUREMnext European Energy Manager u 2020. godini u kojem se uposlenici osposobljavaju za prepoznavanje potencijala u uštedi energije i samim tim smanjenja troškova u svojim kompanijama. U svakom slučaju, ne prelazimo na "način mirovanja" i uskoro ćemo predstaviti nove zanimljive formate.

Šta dolazi?

Kriza može biti odlična prilika za Bosnu i Hercegovinu. Trend izmještanja proizvodnje u evropske zemlje postojao je već i prije krize. Kompanije u Evropi su po prvi put doživjele da lanac snabdijevanja može biti u potpunosti prekinut. O koncu, to će rezultirati daljoj diverzifikaciji lanca snabdijevanja i tu vidim, u prvom redu, zapadni Balkan. Mi ćemo nastaviti sa promovisanjem Bosne i Hercegovine kao atraktivnog mjesta za poslovanje.

Šta ostaje?

Ostaje sjajan osjećaj da je naš tim vrlo blizak i ako je prostorno razdvojen. Uvjerio sam se da i kratkim pozivom možete puno toga učiniti za kolege, partnere, članove i sebe samog. Redovna komunikacija i razmjena ideja posebno u ovoj situaciji se pokazala kao izuzetno važna. To bih definitivno želio zadržati, ali više uz „kaficu" nego putem video konferencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti