Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PKFBiH - Različita tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata

21.08.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Udruženje za transport pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBH) oglasilo se povodom "različitih tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata u autobusima kojima se obavlja redovan linijski prijevoz putnika na relacijama prema gradovima u Unsko-sanskom kantonu."

"Dijelimo mišljenje i zabrinutost stanovnika Unsko-sanskog kantona vezano za nekontrolirano kretanje migranata i općenito neadekvatan odgovor državnih institucija na rješavanje migrantske krize u cjelini. Također, svi prijevoznici postavljaju pitanje zbog čega ne postoji koordinirana policijska aktivnost na način da se ograniči i onemogući nekontrolirano kretanje migranata, odnosno da policija u Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom ili... kantonu, prije nego što migranti dođu do Unsko-sanskog kantona, uđe u autobus i izvrši kontrolu i legitimiranje putnika, te svakoga za koga smatra da ne može nastaviti putovanje izvede iz autobusa i smjesti u migracione centre", navode iz Udruženja za transport.

Umjesto što se prijevoznici, kako dodaju, optužuju kao uzročnici migrantske krize, smatraju da bi bilo znatno efikasnije da policija i drugi nadležni organi kontrolu putnika vrše na polaznim ili usputnim stanicama i time rasterete pritisak na gradove Unsko-sanskog kantona.

Napominju da je na području Federacije BiH, sa određenih destinacija za gradove u Unsko-sanskom kantonu registrirano 11 federalnih linija, kao i da je više od 20 linija registrirano kao povezivanje gradova dva entiteta.

"U ovim iznimno teškim vremenima bilo kakva obustava prijevoza značilo bi dovođenje prijevoznika u još težu situaciju. Želimo naglasiti da ćemo podržati sve aktivnosti kontrolnih organa s tim što očekujemo da svako, u skladu za zakonskom regulativom u BiH, treba raditi svoj posao na način što će prijevoznici vršiti prijevoz putnika koji su za to kupili i platili prijevoznu kartu, a da ih policija i drugi organi kontroliraju, te sankcioniraju nezakonito postupanje i kretanje migranata", saopćeno je iz Udruženja za transport PKFBiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti