Potpisan Kolektivni ugovor u preduzeću "Meggle"

03.07.2007. 15:35 / Izvor: Oslobođenje
Potpisan Kolektivni ugovor u preduzeću 'Meggle'

U Bihaću je 02. 07. 2007. godine potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika Meggle mljekare d.o.o. Bihać. Ugovor između Sindikalne organizacije Meggle mljekare Bihać, Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH i direktora Meggle mljekare Bihać potpisali su sindikalni povjerenik Kemal Džigumović i predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić i direktor Marjan Vučak, saopćeno je iz Samostalnog sindikata PPDIVUT. Kolektivnim ugovorom se potvrđuju prava radnika da se sindikalno organizuju i da sindikalno djeluju, izgrađuju partnerske odnose sa poslodavcem u kompaniji Meggle, čiji je većinski vlasnik ino kapital.

Pomoćnik ministra za privredu Unsko – sanskog kantona (USK) Kemal Hamedović je, ovom prilikom, istaknuo da je ovo veliki događaj za Kanton jer se potpisuje ugovor za radnike u privrednom društvu koje je svojom proizvodnjom omogućilo velikim proizvođačima da ovdje nađu svoje mjesto. Direktor Meggle mljekare Bihać Marjan Vučak je izjavio da je dolaskom Meggle-a od prije 5,5 godina uspostavljen partnerski odnos sa Sindikatom i da je ovo potpisivanje Kolektivnog ugovora rezultat ove dobre saradnje. Također, ovo je i primjer za domaće vlasnike mljekara da, kao poslodavci, nisu omogućili svojim radnicima ostvarivanje ovako uređenih radničkih prava po Međunarodnim konvencijama, a posebno konvenciji MOR-a.

Kolektivnim ugovorom je uređeno pravo na korištenje godišnjeg odmora, minimum 18-30 dana, čime se posebno vodilo računa o omogućavanju dužeg godišnjeg odmora za radnike sa dužim radnim stažom, te za one koji rade u smjenama i posebnim uslovima rada. Za godine staža uvećava se godišnji odmor od 2-10 radnih dana, a plaćeno odsustvo sa posla iznosi do sedam dana. Također, za svaku godinu minulog staža plaća se 0,6%. Najniža neto plaća ne može se isplaćivati ispod 55% prosjećne plaće FBiH, a prema posljednjim objavljenim podacima ona iznosi 357 KM. Plaće se uvećavaju za noćni rad 40%, prekovremeni rad 50%, rad u dane praznika 50% itd. Jubilarne nagrade se isplaćuju za 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 godina rada u visini od jedne prosječne neto plaće. Topli obrok se isplaćuje u iznosu od 0,75% dnevno od prosječne plaće FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti