Potrebno ubrzanje procedura zaključivanja bilateralnih sporazuma BiH i Srbije

09.09.2020. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Potrebno ubrzanje procedura zaključivanja bilateralnih sporazuma BiH i Srbije

Turković je s Đorđevićem jučer razgovarala o nastavku bilateralne suradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja.

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila u nastupni posjet veleposlanika Republike Srbije Aleksandra Đorđevića.

Turković je s Đorđevićem jučer razgovarala o nastavku bilateralne suradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja.

Iskazala je uvjerenje da će Vlada Srbije vrlo skoro završiti proceduru oko izdavanja suglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, što bi, kako je ocijenila, znatno unaprijedilo političke i ekonomske odnose između dvije zemlje.

Istaknula da je potrebu ubrzanja procedura zaključivanja nekoliko bilateralnih sporazuma koji su završnim fazama pripreme. Naglasila je implementaciju Sporazuma o sukcesiji, rješavanje pitanja naknada za potopljeno zemljište HE Bajina Bašta, realizaciju Protokola o određivanju tromeđne tačke između BiH, Crne Gore i Srbije, te sporazume o pograničnom prometu, graničnim prijelazima i o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.

Veleposlanik Đorđević je kazao da odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije moraju biti dobri, da su građani dvije države usmjereni jedni na druge, te da je potrebno nastojati rješavati probleme. Dodao je da je pitanje sukcesije interes Srbije o kojem se treba razgovarati, te da bi pitanje otvaranja konzulata u Novom Pazaru trebalo biti riješeno u narednom periodu.

Veleposlanik je posebno naglasio važnost izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, koji bi značajno skratio putovanje između dva glavna grada, ali i više povezao dvije države.

Ministrica i veleposlanik su se usuglasili da je rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja od prioritetnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti