Primjer mnogima: GS-TMT Travnik otvara vrtić za djecu svojih radnika

30.07.2019. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Primjer mnogima: GS-TMT Travnik otvara vrtić za djecu svojih radnika
OTVORI GALERIJU

GS - Tvornica mašina Travnik je još jednom pokazala visok stepen brige o svojim radnicima otvaranjem Privatne predškolske ustanove Obdaništa GS-KIDS u Travniku.

GS - Tvornica mašina Travnik je još jednom pokazala visok stepen brige o svojim radnicima otvaranjem Privatne predškolske ustanove Obdaništa GS-KIDS u Travniku. Vrtić se nalazi u okviru zgrade koja je sagrađena za potrebe radnika.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba navedenu informaciju nam je potvrdila i prva žena kompanije Snježana Köpruner pojašnjavajući, kako je u dvije zadnje godine u njihovoj kompaniji rođeno 62 djece, te je ovo i bila dodatna motivacija da krenu sa investicijom.

"Promatrajući rad sa djecom u njemačkim obdaništima, kao i rezultate tog rada želja mi je bila da i djeca naših radnika imaju barem slične uvjete odrastanja.Tako se rodila i ideja o dječijem Montesori​ vrtiću u Travniku na Slimenima", kazala je Köpruner, naglašavajući da će Montesori vrtić za djecu služiti isklučivo za zaposlenike GS - Tvornice mašina Travnik, a ukoliko bude slobodnih mjesta i za djecu ostalih građana.

Vrtić će primati djecu od jedne do tri godine i djecu od tri godine do predškolskog uzrasta.

Planom je predviđeno da u jaslicama (u dobi od jedne do tri godine) bude 16-tero djece, a u dobi od tri godine do predškolskog uzrasta 20-tero djece.

Zagrada u kojoj će biti smješten vrtić Köpruner kaže da je uglavnom prošla tehnički prijem. Čeka se kantonalna komisija Ministarstva obrazovanja kako bi dobili dozvolu za rad.

"Prostorije su kompletno opremljene tako da bi mogli odmah sutra početi sa radom", rekla je Köpruner vjerujući da će njenim radnicima, vrtić biti od velike pomoći.

"Meni, kao majci, je ovakva usluga firme prije gotovo 40 godina bila izuzetno važna. Radila sam u BAGAT-u gdje se vrtić nalazio preko puta firme, pa sam mogla posjetiti djecu u svakom trenutku. Vrtić mi je omogućavao da mogu mirno i staloženo obavljam svoje radne zadatke. Nadam se da će isto to značiti našim radnicama i radnicima", rekla je Köpruner , naglašavajući da će širiti kapacitete ukoliko naiđu na dobar odaziv zaposlenika i građana.

Ova kompanija ima puno planova, a jedan od njih je kako kaže direktorica Köpruner i rad sa nadarenom djecom koja su u današnjem sistemu obrazovanja prilično zapuštena, a kojoj bi se bilo dobro posvetiti.

"Ukoliko dođu neka bolja vremena, nadam se da ćemo raditi i na otvaranju jedne takve obrazovne ustanove", zaključila je Snježana Köpruner.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti