Procjenjuje se rizik uvoza mesa u BiH

26.08.2020. 15:59 / Izvor: Akta.ba
Procjenjuje se rizik uvoza mesa u BiH

U toku je procjena rizika uvoznih roba kojom se vrši provjere postojanja veterinarsko zdravstvenih uslova roba životinjskog porijekla.

"U toku je procjena rizika uvoznih roba kojom se vrši provjere postojanja veterinarsko zdravstvenih uslova roba životinjskog porijekla koje su visokog rizika za zdravlje potrošača u BiH, a u koje spada i rashlađeno meso", potvrđeno je za Akta.ba iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Kako su naveli, u procjenu rizika spada i procjena trenutnih uslova uvoza pojedinih roba životinjskog porijekla.

Ukoliko se uslovi za uvoz budu mijenjali, bit će objavljeni na web stranici Kancelarije za veterinarstvo BiH, rečeno nam je.

Kako su nam rekli, Kancelarija za veterinarstvo BiH povremeno vrši procjenu rizika i usklađivanje uvoznih procedura sa propisima na snazi i drugim međunarodnim odredbama po pitanju roba životinjskog porijekla.

"Prema propisima na snazi iz oblasti veterinarstva, robe za koje se izdaje Rješenje ne mogu biti uvezene bez validnog Rješenja o nepostojanju veterinarsko zdravstvenih smetnji za uvoz. Najava takvih roba u veterinarski informacioni sistem za pregled graničnoj veterinarskoj inspekciji nije moguć-te time neće biti ni moguće izvršiti pokušaje uvoza za robe koje se trenutno podvrgavaju procjeni rizika za krajnjeg potrošača, a za koje uvoznik ne posjeduje validno Rješenja o nepostojanju veterinarsko zdravstvenih smetnji za uvoz. Po definiciji meso goveda je i teletina i junetina, a meso goveda je jedna od roba koja je podvrgnuta gore navedenoj proceduri", rečeno je za Akta.ba.
 
U skladu sa propisanim procedurama u pogledu uvoznih pošiljki, odobrene robe životinjskog porijekla za uvoz u BiH će biti podvrgnute, kao i do sada, detaljnim kontrolama dokumentacije koja prati pošiljke u koje spada i pregled certificiranja pošiljki kao i kontroli identifikacije i fizičkom pregledu u cilju osiguravanja svih potrebnih uslova za nepostojanje veterinarsko zdravstvenih uslova za uvoz u skladu sa svim pozitivnim propisima u BiH.

Podsjetimo i da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac jučer se sastao s predstavnicima najvećih tržnih centara u BiH - Bingo, Konzum, Merkator, Tropik, Nameks i Robot, te su učesnici sastanka podržali inicijativu definiranja politika razvoja primarne poljoprivedne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Košarac je najavio mogućnost zabrane uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH te da će u narednim danima s takvom inicijativom, eventualno, ići prema Vijeću ministara BiH, ukoliko spomenute mjere ne daju rezultate.

(I.S.)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti