ProCredit Bank: Informacija kao pomoć pri odabiru bankarskih usluga - Najvažnije o tekućim računima i karticama u brošuri "Kako razgovarati s bankom"

20.05.2009. 12:13 / Izvor: eKapija.ba

Ako već imate otvoren tekući račun ili platnu karticu, ili planirate koristiti ove bankarske usluge, ProCredit Bank savjetuje da pročitate brošuru Kako razgovarati s bankom u kojoj je objašnjeno najvažnije o ovim bankarskim proizvodima. "Cilj nam je da građani dobiju informacije koje će im pomoći da donesu ekonomski opravdane odluke. Također, želimo da naši klijenti u nama vide pouzdanog partnera od kojeg uvijek mogu tražiti savjet ili informaciju", izjavila je Maja Hrnjić, viši savjetnik Uprave ProCredit Bank.

Želimo naglasiti da će samo dobro informisan klijent biti svjestan svih karakteristika određene usluge, te njene cijene. Tako se tekući računi koriste za obavljanje transakcija, vršenje plaćanja u zemlji i inostranstvu. Mogu se koristiti za različite vrste uplata i isplata i za mjenjačke poslove.

Korištenje tekućeg računa u većini slučajeva nije besplatno. Imajte na umu da banke naplaćuju naknade za otvaranje, održavanje, dostavljanje izvoda sa računa (poštom ili e-mail-om), zatvaranje tekućih računa, kao i za aktiviranje trajnog naloga i slanje novca unutar zemlje ili u inostranstvo. "Bitno je provjeriti ponude različitih banaka i tokom otvaranja računa zamoliti bankarskog službenika da vas informiše o svim naknadama vezanim za korištenje tekućeg računa. Samo na ovaj način klijenti će biti pravilno informisani i neće biti neprijatno iznenađeni kada banka zaračuna određenu naknadu", dodala je Hrnjić.

U brošuri donosimo i najvažnije o platnim karticama koje zamjenjuju gotov novac i vezane su za tekući račun ili poseban račun platne kartice. S njima se može kupovati na POS- terminalima, podizati novac na bankomatima, kupovati putem interneta,itd. Bitno je razlikovati debitne i kreditne kartice.

Debitne platne kartice su one koje su vezane za tekući račun i kojima se plaća u zavisnosti od iznosa na tekućem računu (uključujući i eventualni minus po tekućem računu koji je odobren). Kada klijent plaća debitnom karticom, tekući račun se odmah zadužuje.

S druge strane, kreditne platne kartice funkcionišu tako što robu kupujete kad vama odgovara, a plaćate jednom mjesečno na osnovu izvoda koji dobijete od banke. Možete platiti cijeli iznos nastalog duga (kartice sa odgođenim plaćanjem ili charge-kartice) ili samo određeni procenat duga (revolving ili kreditne kartice).

Korištenje bankovnih kartica također ima svoju cijenu. Stoga, prije nego izberete svoju karticu, raspitajte se o naknadi za izdavanje kartice, godišnjoj naknadi za korištenje kartice, naknadi za zamjenu kartice/PIN-koda i naknadi za podizanje novca sa bankomata!

Želimo naglasiti da su kreditne kartice one koje zahtijevaju oprez! One predstavljaju vid kratkoročnog kreditiranja i mogu Vas podjednako opteretiti kao i potrošački kredit. Kreditne kartice obično sa sobom nose visoke kamatne stope i predstavljaju skup način zaduživanja. Na žalost, kreditne kartice često dovode do prezaduživanja, te u najgorem slučaju, klijent mora uzeti potrošački kredit da bi izmirio dug po kreditnoj kartici.

"Naš savjet je da klijenti koriste limit koji nije veći od njihovih raspoloživih mogućnosti za zaduživanje, i da ga smatraju kreditnim zaduženjem", naglasila je Hrnjić i pozvala građane da uzmu svoj primjerak brošure ili potraže savjet u jednoj od 46 poslovnica ProCredit bank.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti