Sedmica podizanja svijesti o prevarama: Bh. borba protiv korupcije ide nizbrdo

18.11.2019. 14:02 / Izvor: Akta.ba

Današnja konferencija govori i o tome kako korupcija utiče na investicije i ekonomiju i koja stvara ogromnu društvenu nesigurnost.

Međunarodna Sedmica podizanja svijesti o prevarama koja se po prvi put obilježava i u Bosni i Hercegovini, u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte, počela je danas nizom tema i panel diskusija sa akcentom na uticaj korupcije na investicije i ekonomiju.

Sabina Softić, vodeća regionalna partnerica za usluge revizije kompanije Deloitte BiH kazala je da je ova inicijativa obiljažavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH 2019. jedna od aktivnosti kojom žele napraviti pozitivan uticaj u našem društvu i zajednici.

"Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama je globalna inicijativa koja je nastala prije više od 20 godina i koja ima za cilj podizanja svijesti o prevarama, finansijskom kriminalu i korupciji kako bi potakla različite stake holdere, društvenog i ekonomskog razvoja jedne zemlje i aktivno poduzimanje koraka, razmjene iskustava ali i edukaciju javnosti. Deloitte kao najveća konusultantska firma u svijetu kroz svoj rad vođena je sloganom "Making impact that matters" što za nas znači stvoriti i stvarati uticaj koji je bitan i donosi promjene. Upravo je ova konferencija put ka stvaranju jednog takvog uticaja", kazala je Softić prilikom otvaranja konferencije.

Matthew Field, Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne irske u BiH u svom obraćanju kazao je da cijenu koju svi plaćamo globalno je 3 biliona eura godišnje, te da je Vlada Velike Britanije odlučna u borbi protiv korupcije u partnerstvu sa drugim zemljama svijeta.

"Jako mi je drago što BiH po prvi put učestvuje u Međunarodnoj Sedmice podizanja svijesti o prevarama. Današnja konferencija je samo jedan primjer pozitivnih koraka koje možemo zajedno poduzeti", kazao je Field.

Analiza rezultata koju je proveo Transparency International pokazuje da je Bosna i Hercegovina ove godine ponovo dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo, i nalazi se na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje.

TROŠAK KORUPCIJE BiH IZMEĐU 250 DO 300 MILIONA EURA

Procjenjuje se da se trošak korupcije na nivou EU kreće između 170 i 950 milijardi eura godišnje. 

Prema nekim istraživanjima, procjenjuje se da je samo u javnim nabavkama BiH, trošak korupcije između 250 do 300 miliona eura na godišnjem nivou.

Ivana Korajlić, direktorica Transparancy Internationala kazala je da kada govorimo o borbi protiv korupcije taj smjer nam ide nizbrdo.

"Zadnjih pet do šest godina imamo nazadak u svakom pogledu, kada pogledamo šta institucije rade kako bi unaprijedile zakonski i institucionalni okvir ali i efikasnost u sprovođenju istih ili je stagnacija ili potpuni nazadak. U pojedinim oblastima čak i nemamo zakona koji bi prevenirali korupciju kao što je to Zakon o sukobu interesa FBiH, Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije koji još uvijek nije usvojen. Ogromne su razlike između zakona na različitim nivoima što dodatno pogoduje na razvoj koruptivnih djelovanja", govori Korajlić.

Današnja konferencija govori i o tome kako korupcija utiče na investicije i ekonomiju i koja stvara ogromnu društvenu nesigurnost. Osim političke nesigurnosti društvo ima i ekonomsku nesigurnost što sigurno odbija bilo koju ozbiljnu kompaniju koja bi željela da uloži svoja sredstva u BiH.

"Ovakva situacija djeluje primamljivo samo za one sumnjivog porjekla koji BiH vide kao teritoriju na kojoj mogu oprati novac ili uložiti svoja nezakonito stečena sredstva. Jedino što je podsticajno jeste da na ovaj naziv samo prizivamo one koji žele utajiti novac. Nažalost kada sagledamo do sada realizirane investicije samo smo takve investicije i imali", kazala je Korajlić te dodala da jedan od velikih problema ovog segmenta jeste i uticaj politike i dražave na ekonomiju gdje imamo velika izdvajanja za javni sektor, a sa druge strane privatni sektor ne može da uspije ukoliko nema direktan dodir sa politikom ili sa nosiocima vlasti.

"Kada pogledate ugovaranja ovaj sektor i dalje ovisi o državi a to sve funkcioniše na principu da se ugovori dodjeljuju firmama bliskim političkim strankama ili su u vlasništvu porodice političara ili njih samih", rekla je.

PROCES PRIVATIZACIJE NAJDRASTIČNIJI PRIMJER KORUPCIJE

Zakon o javnim nabavkama i javne nabavke se moraju unaprijediti, kazala je Korajlić, ne samo zbog transparentnosti već zbog sprječavanja korupcije i sukoba intersesa u javnim nabavkama i na kraju krajeva tog svakodnevnog dogovara između ponuđača koji se dešava.

Kao najdrastičniji primjer korupcije u BiH istakla je proces privatizacije.

"Od samog početka do danas ovaj proces je potpuno počivao na korupciji, od toga da su bili ugovori sa kompanijam čije se vlasništvo nije znalo, nisu ispunile svoje obaveze, utajile su poreze, izvukle su određena sredstva iz BiH, uništilie su dio tih kompanija, a da apsurd bude još veći te iste je država ponovo otkupljivala i ponovo privatizovala", rekla je.

Kazala je kako je situacija u pravosuđu isto jako teška, ono ne daje ni u kome slučaju nikakvom ozbiljnom investitoru sigurnost da će moći zaštititi svoje prava u BiH.

Kada je riječ o korupciji ona se uglavnom veže za javne nabavke kao nešto što ima jako veliki uticaj na privatni sektor, s druge strane tu je proces izdavanja dozvola osnivanja i registracije kompanije svi ti procesi su zarobljeni korupcijom i to u velikoj mjeri utiče i na efikasnost procesa i na kraju krajeva primorava investitore da ulaze u koruptivne odnose kako bi bilo šta postigli.

Manuela Naessl, direktorica EBRD Ureda u BiH u razgovru za Akta.ba je kazala da je potrebno da instutucije rade i surađuju. "Nama je potrebno da radimo sa Vladama u BiH, da radimo na dizanju standarda antikorupcijskih aktivnosti, ali i da radimo na zajedničkom jačanju institucija, pogotovo kada je riječ o slučajevima korupcije. Jedan od panela konferencije tiče se unaprjeđenja investicijske klime kroz suzbijanj korupcije i prevara, a najviše kroz načine da svi koji primjete neke vidove korupcije bilo da je riječ o pojedincima ili institucijama da imaju mogućnost da iste i prijave relevantnim institucijama. Zbog toga je transparentnost jako bitna, to je sistem koji je na raspolaganju svima koji slučajeve korupcije žele prijaviti", kazala je Naessl.

Kada je situacija u BiH u pitanju kazala je da se dosta stvari promijenilo ali je tu još mnogo posla koji se treba završiti.

"Sprovođenje zakona je ono što treba da bude primarno, trebaju se provoditi u praksi. Institucije moraju uložiti sve svoje resurse kako bi se ti zakoni sproveli i primjenili. Tu su još i sukob interesa kao problem koji je zastupljen u BiH, obnašanje mnogo funkcija treba biti kažnjivo i vlade trebaju i time da se pozabave. Mislim da se svako od nas treba usprotiviti takvim problemima i znati koja je granica dobrog i lošeg za nas i naše društvo", rekla je.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti