Skoro 90% nezaposlenih u BiH spremno volontirati

06.12.2018. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Skoro 90% nezaposlenih u BiH spremno volontirati

Više od pola zaposlenih spremno je promijeniti posao u narednih godinu dana.

Većini nezaposlenih (58%) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni ili van nje, a presudan kriterij prilikom izbora radnog mjesta im je novac, odnosno visina primanja (82%). Zaposlenima je to tek na trećem mjestu po važnosti, dok su na prvom međuljudski odnosi. Više od pola zaposlenih spremno je promijeniti posao u narednih godinu dana.

Ovo su neki od rezultata istraživanja među građanima Bosne i Hercegovine na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja "Virtualni dani karijera i znanja 2018" koje je sproveo Posao.ba portal, u saradnji sa partnerima iz Hrvatske i Srbije.

Nezaposleni smatraju da je za dobijanje posla podjednako bitno iskustvo kao i "štela"

Kao razlog nezaposlenosti, najviše ispitanika navodi da nije pronašlo zaposlenje nakon školovanja (49%), isticanje ugovora na određeno, kao i davanje otkaza na radnom mjestu. 

Smatraju i da su za dobijanje posla podjednako važni iskustvo (62%) ali i veza (62%), a potom dolaze preporuka, sreća, znanja i vještine i formalno obrazovanje.

Preko 87% ispitanika je spremno na volontiranje  kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja. Njih 39% bi bilo spremno da volontira do mjesec dana, 33 % do tri mjeseca, dok se sa druge strane 12% izjasnilo da nije spremno na ovaj korak.

Najveći broj nezaposlenih ispitanika su istakli da po završetku školovanja nisu uspjeli da nađu prvi posao (48%), 12% ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, koji nakon toga nije produžen. Najviše traže poslove preko društvenih mreža, specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja.

Otkada su nezaposleni, čak 28% ispitanika je apliciralo na 6 do 10 konkursa za posao, dok njih 25% do 5 konkursa. 

64% zaposlenih bh.građana ne strahuje za svoje radno mjesto

54% ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promijene u narednih godinu dana, 20% bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promjeni posla. Više od pola ispitanih ne očekuje povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10% je ovo ostvarilo tokom ove godine. Svaki treći ispitanik se plaši za svoje radno mesto, ali većina njih (64%) nema ovaj strah i radno mjesto smatraju sigurnim. 

Kada je u pitanju tip vlasništva kompanije za koju bi voljeli raditi, najveći broj ispitanika (46%) se izjasnilo da bi to bila kompanija u stranom vlasništvu, svaki treći ispitanik bi najradije volio da radi za domaćeg poslodavca, njih 22% bi željeli da imaju svoju firmu, dok bi svega 16% ispitanih radilo u državnim firmama.

Najvažniji kriterijumi na radnom mjestu su im međuljudski odnosi (42%), novac, na drugom mjestu se našlo priznanje za obavljen rad (24%), dok je tek na trećem mjestu novac (19%).

Ključnim stavkama, slično kao i nezaposleni, prilikom dobijanja posla, smatraju radno iskustvo, znanja i vještine, preporuke i vezu.

54% mladih očekuje zaposlenje u roku od tri mjeseca po završetku školovanja

Mladi ispitanici, koji se još školuju, imaju slične kriterijume kao zaposleni, kada su u pitanju najvažnije stavke na radnom mjestu. Na prvom mjestu su im međuljudski odnosi (36%), priznanje za obavljen rad im je na drugom mjestu (25%),  a potom slijede visina primanja i dinamičnost posla. 

Iskustvo, znanja i vještine, formalno obrazovanje, preporuke i vezu smatraju presudnim kriterijumima za dobijanje posla, a najbolji period za traženje posla im je odmah nakon završetka školovanja (75%).

Više od 60% ispitanika je naglasilo da imaju neke ideje šta bi željeli da rade po završetku školovanja, ali da nisu 100 posto sigurni, dok 39% tačno zna šta bi željeli da rade.

Svoje troškove u toku školovanja najčešće podmiruju novcem koji dobijaju od roditelja ili drugih članova porodice, dok samo 28%  ispitanika radi honorarne poslove kako bi „pojačali“ džeparac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti