U Sarajevu otvoren prvi Startup studio u regionu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu otvoren prvi Startup studio u regionu

18.10.2019. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Poduzetnici i poduzetnice na jednom mjestu dobili prostor za rad, mentorsku i podršku stručnih timova, te su istovremeno otvorene mogućnosti i opcije finansiranja prototipa i investicija za pokretanje biznisa. Prvi Startup studio osigurava izuzetnu priliku mladim i kreativnim ljudima da svojim idejama i postignućima doprinesu poboljšanju socio-ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini.  

Predstavnici Fondacije Mozaik su danas u prisustvu zvanica i partnera svečano otvorili vrata prvog Startup studija u regionu. Naime, Startup studio je svjetski prepoznat koncept podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 država svijeta. Pored prostora za rad, poduzetnicama i poduzetnicima Startup studio nudi stalne mentore, pravnu i računovodstvenu službu, fondove za testiranje prototipa, ekspresan investicijski fond, kao i pristup velikom broju partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.

Glavni partneri Lonac startup studija su Švedska agencija za međunarodni razvoj, kompanija Philip Morris International i Općina Centar Sarajevo.

Direktor Fondacije Mozaik, Zoran Puljić  pobjasnio je da će u BiH Studio poslovati pod nazivom Lonac startup studio , čime Fondacija Mozaik želi naglasiti da je inicijativa dio rastuće regionalne online zajednice za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro. "Fondacija Mozaik će kroz Studio nuditi mladima nuditi mnogo više od samog fizičkog prostora za rad - bit će to biti prostor u kome će se razmjenjivati znanja između iskusnih praktičara i početnika u poduzetništvu i zajedno graditi kvalitetne biznis ideje.  Mozaik će  ideje sa jakom društvenom komponentom dalje podržati vlastitim i partnerskim fondovima za testiranje prototipa i za investiranje u startup-ove. Više informacija i detalji na www.lonac.ba. “

Predstavnik partnera koji je omogućio otvaranje Startup studia, Generalni direktor Philip Morris International za BiH i CG Srđan Lazović istakao je: "PMI ulaže značajna sredstva u inovacije i razvoj unutar svoje kompanije, jer prepoznaje da je to jedini ključ uspjeha, zato uvijek ima sluha i otvoren je za pružanje podrške inovacijama koje olakšavaju ljudima da žive i djeluju u svijetu koji se stalno mijenja. Vjerujemo da sa startup-ima dijelimo istu viziju: biti inovativan, vratiti opipljivu vrijednost zajednici u kojoj djelujemo i unijeti pozitivnu promjenu u svijetu. Lonac startup studio je upravo takvo mjesto, koje omogućuje mladima ne samo prostor u kojem mogu raditi, nego i podršku u njihovim naporima, i razmjenu iskustava sa drugim startupima, u BiH i vani.“  

Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije Švedske razvojne agencije SIDA je naveo da je Ambasada Švedske ušla u partnerstvo sa Fondacijom Mozaik kako bi se mladima omogućio veći broj kvalitetnih prilika za ostvarivanje punog potencijala i ostanak u BiH.

"Otvaranjem ovog prostora danas otvaramo mogućnost mladima da izgrade svoje karijere kao poduzetnice i poduzetnici, a kroz učenje i rad sa kvalitetnim domaćim i stranim mentorima. Naglasak bih ipak stavio na domaće mentore jer oni mogu bolje pomoći mladima navigirati lavirinte domaćeg kompleksnog poslovnog okruženja. Kroz Lonac startup studio, a i kroz naš širi zajednički projekat „Lonac – kolektivni impakt za mlade", nastojimo olakšati početne korake u poduzetništvu. Nadamo se da će BiH institucije podržati ovaj projekat", kazao je Svenungsson.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti