Vijesti / SVIJET

Uređivanje domova u pandemiji podiglo dobit IKEE

04.11.2020. 08:39 / Izvor: HINA

Vlasnik brenda namještaja IKEA izvijestio je u utorak o većoj godišnjoj dobiti budući da su kupci u pandemiji koronavirusa više trošili na uređivanje doma.

U fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu ukupna dobit prije oporezivanja porasla je 13 posto, na 2,02 milijarde eura, objavila je skupina IKEA.

U prethodnoj fiskalnoj godini porasla je pet posto.

Neto dobit porasla je 16,9 posto, na 1,73 milijarde eura.

Kompanija najveći dio prihoda ostvaruje od prodaje robe primateljima franšize a u fiskalnoj godini završenoj u kolovozu ukupni su joj prihodi pali šest posto, na 23,6 milijardi eura, zbog Covida-19 i privremenog zatvaranja trgovina u vrijeme pandemije.

Nakon što su trgovine ponovo otvorene, potražnja je porasla.

Glavni financijski direktor Inter IKEA-e Martin van Dam kazao je da je prodaja snažno rasla i u rujnu i u listopadu, prvim mjesecima nove fiskalne godine, nakon "fantastičnog oporavka" u razdoblju od lipnja do kolovoza.

Zalihe su smanjene zbog poremećaja u nabavi i dostavi u pandemiji i naknadnog oporavka potražnje. Na kraju kolovoza bile su 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U sljedećim mjesecima kompanija će se fokusirati na bolju dostupnost robe za maloprodaju, nakon poremećaja u lancu opskrbe, istaknuo je financijski direktor.

"Moramo se pobrinuti da trgovine dobivaju dovoljno proizvoda kako bi bile uspješne", rekao je Van Dam.

Inter IKEA proizvodi otprilike desetinu robe a ostatak kupuje od dobavljača.

U početnim fazama pandemije tri od četiri trgovine IKEA-e bile su privremeno zatvorene, u prosjeku na sedam tjedana a otprilike deset posto ponovno je zatvoreno zbog novih mjera kojima vlade nastoje zaustaviti drugi val pandemije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti