Uskoro osnivanje još dva otvorena fonda

21.01.2008. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro osnivanje još dva otvorena fonda

Brokerska kuća "Eurohaus" iz Sarajeva započela je proceduru osnivanja uzajamnog fonda, a u pripremama za osnivanje istog fonda je i sarajevska brokerska kuća "FIMA International".

"Eurohaus" je na putu ka nastanku trećeg uzajamnog fonda u Federaciji BiH već osnovao društvo za upravljanje fondovima.

Edin Dizdar, zamjenik direktora kuće "Eurohaus", kazao je da u februaru očekuju početak upisa udjela uzajamnog fonda, podsjetivši da je potrebno sakupiti milion KM od prodaje tih udjela kako bi fond bio osnovan.

"Očekujemo da ćemo prikupiti nekoliko miliona KM. Fond bi ulagao u vrijednosne papire u FBiH. Izmjenama zakonske regulative osnovali bi druge investicione fondove koji će moći ulagati vani. Vjerujemo da će ovaj uzajamni fond dijelom uložiti u obveznice stare devizne štednje", rekao je Dizdar.

Dodao je da je završena registracija društva za upravljanje fondovima (DUF) "Eurohaus Invest" i da je u pripremi prospekt o javnom upisu udjela u investicioni fond.

Ahmed Hodžić, direktor brokerske kuće "FIMA International" Sarajevo, istakao je da su u procesu pripreme otvaranja društva za upravljanje fondovima i osnivanja uzajamnog fonda. Dodao je da planiraju do početka marta završiti postupak osnivanja društva.

"Uzajamni, odnosno otvoreni fondovi u Hrvatskoj doživjeli su bum i stoga nije čudo da ih ima više od stotinu registrovanih. To je alternativni vid štednje i dugoročna investicija", kazao je Hodžić.

Prva dva uzajamna fonda osnovana u FBiH su "MF-Global.ba" i "Hypo BH Equity". U Komisiji za vrijednosne papire FBiH kazali su da, nakon osnivanja ova dva fonda, nisu dobili zahtjeve za osnivanje novih, ali ima naznaka da će se to desiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti