Vasić: Već od 18. juna međubankarska naknada u Srbiji bit će na evropskom nivou

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vasić: Već od 18. juna međubankarska naknada u Srbiji bit će na evropskom nivou

23.04.2019. 16:06 / Izvor: Akta.ba

"Jahorina ekonomski forum" održava se pod nazivom "Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja" u organizaciji Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, danas je na panelu Jahorina foruma posvećenom inovacijama, izjavio da je u kontekstu digitalne transformacije, potrebno istaći prije svega spremnost države da se, u saradnji sa bankama i privredom, aktivno zauzme za stvaranje neophodnih uslova u kojima bi digitalizacija imala pun zamah.

Vasić kaže da je projekat uvođenja Instant Plaćanja koji vodi NBS jedan od najboljih primjera uspješno realizovane saradnje na uspostavljanju jednog ovako važnog sistema te da kao rezultat toga, postoji testno okruženje za FINTECH kompanije za platne sisteme po odobrenju Narodne banke Srbije, čime su otvorena vrata i za naredne projekte.

"Ono što svakako treba izdvojiti kao značajnu inovaciju u srpskom bankarstvu jeste donošenje odgovarajuće odluke o uslovima i načinu utvrđivanja i provjere identiteta fizičkog lica i zakonskog zastupnika, korištenjem sredstava elektronske komunikacije. To znači da će biti omogućena video identifikacija, bez fizičkog prisustva tih osoba u banci, a radi mogućeg poslovnog odnosa i pružanja određenih usluga.", dodao je Vasić.

 

 

On je takođe naglasio da je za klijente, ali i za trgovce, najbitnija činjenica da je već sada smanjena međubankarska naknada na maksimalnih 0,5% vrijednosti obavljene transakcije za debitne, odnosno 0,6% za kreditne kartice.

Već od 18. juna 2019. godine međubankarska naknada u Srbiji bit će na evropskom nivou, odnosno bit će 0,2% od vrijednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3% za kreditne kartice.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti