Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vazduhoplovni zavod Kosmos uskoro u saradnji sa Oružanim snagama BiH

13.09.2018. 10:16 / Izvor: Glas Srpske

Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke nastavio je pozitivno poslovanje, te je u prvom polugodištu ove godine ostvario zaradu od oko 1,4 mil KM.

Kosmos je bio na ivici stečaja i svakodnevno su ga potresali štrajkovi, ali se počeo oporavljati zahvaljujući restrukturiranju i sklapanju novih ugovora. U prilog tome ide podatak da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa 2,5 mil KM dobiti, prvi put nakon 11 godina.

"Svi zacrtani ciljevi u Kosmosu realizuju se planiranom dinamikom, o čemu svjedoče i pozitivan poslovni prihod i dobit preduzeća. Povratili smo povjerenje postojećih kupaca, a dogovaramo saradnju i sa novima", rekao je direktor Vazduhoplovnog zavoda Kosmos Dušan Vještica i dodao da su poštovane sve obaveze predviđene planom restrukturiranja.

Vještica je istakao da preduzeće izmiruje i sve obaveze prema 185 redovno zaposlenih i 15 radnika angažovanih po ugovoru o djelu, kojima je upravo isplaćena avgustovska plata.

Kosmos je u junu potpisao ugovor vrijedan 2 mil KM sa Ministarstvom odbrane Srbije i firmom Jugoimport SDPR Beograd o pružanju usluga generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema.

"Pripremamo se za realizaciju tog ugovora i čekamo uvozne i izvozne dozvole. Ovo je za nas veoma važan ugovor i odnosi se na remont sistema borbene tehnike protivvazdušne odbrane", rekao je Vještica i dodao da će realizacijom ovog ugovora poslovanje Kosmosa sigurno biti dodatno unaprijeđeno.

Poslovanje Kosmosa su godinama opterećivali dugovi, koji su dostigli 21,57 mil KM, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja da bi dug bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da prodiše i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo Kosmosa, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

Oružane snage BiH

Dušan Vještica je istakao da je osim saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije u planu i saradnja sa Oružanim snagama BiH.

"Oružane snage BiH su takođe raspisale tender za saradnju u vezi sa poslovima koje naše preduzeće obavlja, tako da ćemo uskoro i na tom polju proširiti poslovanje", rekao je Vještica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti