Vrhunsko maslinovo ulje iz Trebinja

02.01.2018. 11:37 / Izvor: Oslobođenje
Vrhunsko maslinovo ulje iz Trebinja

Da se Podrumi Vukoje baziraju na kvalitetu, pokazuju i njihovi planovi za narednu godinu koji su uz vino okrenuti proizvodnji i plasmanu kvalitetnih maslinovih ulja.

Podrumi Vukoje jedna su od naših najuspješnijih vinarija što pokazuju priznanja i nagrade koje za kvalitet hercegovačkih vina stižu iz cijelog svijeta.

Tim putem u Podrumima Vukoje namjeravaju nastaviti i u narednoj godini. Kako je kazao Radovan Vukoje, direktor Podruma, godina koja je na izmaku bila je jako specifična.

Prinos

"Vremenske prilike od proljetnog mraza preko sušnog ljeta svakako su uticale na prinos grožđa. Kod nekih sorti imali smo za 15-20 posto manje prinose, ali mi se svakako bavimo vrhunskom proizvodnjom, te radimo redukcije prinosa grožđa. Bez obzira na sve, 2017. možemo okarakterisati kao vrhunsku godinu i 7-8 vina koje pripremamo da na tržište izađu u proljeće 2018, prema prvim analizama, pokazuju vrhunske rezultate", istakao je Vukoje dodajući da ako je godina kvantitativno bila lošija, zasigurno je kvalitetom bila odlična.

Da se Podrumi Vukoje baziraju na kvalitetu, pokazuju i njihovi planovi za narednu godinu koji su uz vino okrenuti proizvodnji i plasmanu kvalitetnih maslinovih ulja.

S tim u vezi, Vukoje je potvrdio da su građevinski radovi na izgradnji destilerije i uljare pri kraju, te će se početkom 2018. krenuti sa instaliranjem tehnologije.

"Ljudi su jednostavno navikli da su naši proizvodi vrhunskog kvaliteta i mi želimo da se bavimo premium segmentom, te stoga i od proizvodnje maslinovog ulja očekujemo velike rezultate", kazao je Vukoje.

Berba

On je dodao da su obavili berbu maslina na zasadima sa pet italijanskih sorti koje uzgajaju.

"Imamo sve uslove da proizvodimo vrhunsko maslinovo ulje i na tom putu možemo ostvariti rezultate i da ono što je uradila Istra, isto uradi i Hercegovina kada je u pitanju razvoj maslinarstva", istakao je Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti