Vučić: Donesene važne odluke za uvođenje trgovinske razmjene tri zemlje

22.12.2019. 13:43 / Izvor: SRNA
Vučić: Donesene važne odluke za uvođenje trgovinske razmjene tri zemlje

Vučić je ocijenio da je od velikog značaja formirati što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubjedljivo veće privlačenje investicija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, po završetku samita o "malom Šengenu" u Tirani, da su donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmjene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.

"Odluke za unapređenje trgovine su od ogromnog značaja za ceo region", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Prema njegovim riječima, zemlje regiona ne mogu opstati bez međusobnog dogovora i saradnje.

Vučić je najavio da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Sjeverne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu da bi se olakšalo carinjenje i smanjilo čekanje na granici, prenosi RTS.

U tom smislu, dodao je da će se povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili.

Vučić je istakao da bi trebalo da se implementira dogovor o takozvanim povlaštenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisati bilateralno na sljedećem sastanku, a podrazumjeva da određene, već prepoznatljive, kompanije mogu lakše da prelaze granicu.

"Prelaz Preševo-Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je ocijenio da je od velikog značaja formirati što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubjedljivo veće privlačenje investicija.

On je naveo da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i imaju trajnu radnu dozvolu u obje zemlje, što će važiti i obrnuto.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije u ponedjeljak, 23. decembra, donijeti odluku da velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

"Verujem da ćemo biti jedan od tri ili četiri najveća bilateralna donatora za postradale u Draču, Tumanu i drugim mestima u Albaniji", rekao je Vučić.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će sljedeći sastanak vjerovatno biti održan u februaru u Beogradu, istakavši da su sve zemlje pokazale da su voljne za saradnju.

"Vjerujem da će uprave carina naših zemalja biti na tom sastanku i da će potpisati dokument koji predviđa za kamione samo jedno zaustavljanje", smatra Zaev.

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da je inicijativa "mali Šengen" izuzetno važna za zemlje regiona i da zbog toga ne razumije uporno odbijanje Prištine da joj se priključi.

"Sastali smo se kako bi izgradili most između prošlosti koja nas djeli i budućnost koja nas ujedinjuje", rekao je Rama.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su regionalne inicijative odlična prilika za obnavljanje povjerenja i da je njegova zemlja spremna da bude i domaćin nekog od ovakvih sljedećih sastanaka.

"Zalažemo se za dijalog", rekao je Đukanović i dodao da bi Crna Gora voljela da ova inicijativa znači unapređenje i implementaciju svega dogovorenog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti