Vučić predstavio ugovor sa Etihadom: Srbiji uplaćena milijarda dolara

15.08.2014. 08:11 / Izvor: SRNA
Vučić predstavio ugovor sa Etihadom: Srbiji uplaćena milijarda dolara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je objelodanio ugovore Vlade sa emiratskim kompanijama "Etihad airways" o osnivanju aviokompanije "Air Srbija" i "Al Ravafed" o zajedničkom ulaganju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je objelodanio ugovore Vlade sa emiratskim kompanijama "Etihad airways" o osnivanju aviokompanije "Air Srbija" i "Al Ravafed" o zajedničkom ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

Vučić je rekao da će ugovori biti objavljeni na internet stranici Vlade, po završetku pres konferencije, uz dozvolu partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/.

"To je dobra odluka, jer smo građanima Srbije pokazali da postoji Vlada koja radi u interesu svog naroda i građana, da se ne plaši istine, transparentnosti i otvorenosti. Ovde nema `kombinacija`, nego dobrih investicija", rekao je Vučić.

Govoreći o privatizaciji JAT-a i osnivanju "Air Serbia", Vučić je istakao da se radi o izuzetno povoljnom ugovoru za Srbiju i poručio da je Vlada to učinila "da bi nešto dobro uradila za Srbiju" i s ciljem da ta kompanija do 2016. godine bude uspješnija od svih aviokompanija u regionu i šire.

Vučić je napomenuo da se očekuje da "Air Serbia" do kraja godine ostvari profit od milion evra i ocijenio to kao istorijski rezultat.

On je rekao da se "Etihad" ugovorom obavezao da investira do 100 miliona dolara i 40 miliona dolara dokapitalizacije, a da je 60 miliona pozajmica osnivača koju Srbija nije iskristila jer očekuje profit do kraja godine.

"Mi investiramo 42 miliona dolara gotovinske uplate u naredne tri godine. Još ništa nismo uplatili. Četrdeset miliona dolara je iznos taksi koje se plaćaju aerodromu i obavezali smo se da preuzmemo dugove od kojih je 80 odsto dug prema državi. Mi smo se obavezali da preuzmemo zaostale dugove JAT-a", rekao je Vučić.

On je naveo da je "Etihad" nabavio novu flotu od devet "Erbasovih" aviona, a da će do 2018. godine stići još 10.

Govoreći o ugovoru sa "Al Ravafedom", Vučić je naveo da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je emiratska kompanija vlasnik 80 odsto, dok Srbija ima 20 odsto vlasništva.

"Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo `Jadran`, zemljište po cijeni od 10.000 evra po hektaru. Zemljište se prodaje po cijeni većoj od procijenjene. Zemljište u vlasništvu preduzeća `Bačka` AD Sivac prodaje se po cijeni od 7.000 evra po hektaru", rekao je Vučić.

On je istakao da će Vlada zarađivati oko 450 evra po hektaru na ime zakupa, što je tri puta više nego do sada i naveo da "Arapi daju osam miliona dinara, mi dajemo 16.000 evra, to je naša jedina obaveza".

Vučić je istakao da se, prema ugovoru, odluke poput hipoteke, novih investitora ili otuđenja mogu donositi samo uz saglasnost Vlade Srbije.

Premijer Srbije je po završetku predstavljanja ugovora, poručio da očekuje da "oni koji uzimaju novac od EU" i koji su "tjerali" Vladu Srbije da objelodani ugovore "pokažu transparentnost i ugovora iz EU".

"To bi bilo lijepo. Država Srbija se ponaša odgovorno, a oni koje su plaćali pojedinci iz EU nanijeli su djelimičnu štetu Srbiji, jer će i Emirati razmisliti ubuduće da li da investiraju", rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare predstavio i detalje ugovora o ranijoj privatizaciji poljoprivrednih zemljišta i poljoprivrednih preduzeća, koja su predmet ugovora sa kompanijom "Al Ravafed" i prikazao da su to bili ugovori koji su nanijeli štetu i tim preuzećima i državi.

Vučić je naveo da o ugovorima sa Kinom i Azerbejdžanom ne može da govori jer ih nije potpisala ova vlada.

"Država je platila između 12 i 14 puta više novca za neke ugovore, ali za to nije bilo interesovanja, a ugovor sa `Fijatom`, koji je veoma skup za državu, bolji je nego propast te kompanije i da smo bacili novac u bunar. Mislim da je odluka Borisa Tadića bila dobra", rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija već 2016. godine imati veliki rast proizvodnje i da očekuje da on bude najviši u Evropi, jer će provesti mjere fiskalne konsolidacije i sve neophodne reforme.

"Mi smo na evropskom putu, ali kao što oni traže transparentnost od nas tražimo i mi od njih transparentnost i poštovanje, kao i od Rusije", rekao je Vučić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti