Zlatna groznica trese Fojnicu

05.07.2017. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Zlatna groznica trese Fojnicu

Radovi na istražnom prostoru "Bakovića" su obustavljeni zbog blokade lokalnog puta od strane mještana MZ Bakovići.

Zlatna groznica ne prestaje da trese Fojnicu. Radovi na istražnom prostoru "Bakovića" su obustavljeni zbog blokade lokalnog puta od strane mještana MZ Bakovići i nemogućnosti prolaska kamiona firme BBM koji dostavljaju opremu i repromaterijal za istražne radove na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", potvrdili su za Akta.ba portal u kompaniji BBM.

SVE PO ZAKONU

"Uprkos posjedovanju svih zakonom potrebnih dozvola i odobrenja za istražne radove na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' u nemogućnosti smo nastaviti kontinuirano obavljanje detaljnih geoloških istražnih radova. Policija koja je u obavezi osigurati nam pristup istražno/koncesionom prostoru, onemogućuje nam slobodno kretanje navedenim regionalnim putem", kazali su u BBM-u, navodeći kako su ispoštovali sve zahtjeve sukladno zakonu i isključivo rade na osnovu dobijenih dozvola i odobrenja.

Ističu, kako je Ministarstvo privrede SBK raspisalo Javni natječaj za dodjelu koncesije za istraživanje zlata na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", Općina Fojnica 2012. godine. U Javnom natječaju bili su navedeni svi uslovi koje zainteresovani ponuđači moraju ispunjavati i dostaviti dokaze uz ponudu. U postupku dodjele koncesije BBM d.o.o. Sarajevo uradilo je Studiju o ekonomskoj opravdanosti i Idejno rješenje za istraživanje zlata na definisanom koncesionom prostoru „Bakovići". Studijom i Idejnim rješenjem za istraživanje zlata definisan je istražni prostor i način istraživanja zlata. BBM d.o.o. Sarajevo je u konkurenciji od nekoliko ponuđača izabran kao najpovoljniji ponuđač od strane koncesora, odnosno Ministarstva privrede SBK. Nakon toga, BBM d.o.o. Sarajevo kao koncesionar i Ministartsvo privrede SBK kao koncesor potpisali su Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na definisanom koncesionom prostoru "Bakovići"".

Nakon potpisivanja Ugovora sa Ministarstvom privrede SBK, BBM d.o.o. Sarajevo je izradilo Idejni projekat detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići" i podnijelo zahtjev za izdavanje Urbanističke saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", a sve u skladu sa zakonom o prostornom uređenju SBK.

"Ministarstvo prostornog uređenja SBK je više od godinu dana pribavljalo razne saglasnosti od nadležnih organa SBK i izdalo Urbanističku saglasnost za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići'. Po dobivanju Urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja SBK, BBM d.o.o. Sarajevo je u skladu sa zakonom o geološkim istraživanjima FBiH uradilo i revidovalo Projekat detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' i podnijelo zahtjev Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje Odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' kod Fojnice. Međutim, u postupku rješavanja Zahtjeva BBM d.o.o. Sarajevo za odobrenje detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići', mjesna zjednica 'Bakovići' podnijela je tužbu nadležnom sudu SBK protiv Ministarstva prostornog uređenja SBK na rješenje o Urbanističkoj saglasnosti što je prouzrokovalo privremeno obustavljanje postupka Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije do donošenja presude Kantonalnog suda SBK. Kantonalni sud SBK je navedenu tužbu odbacio kao neosnovanu, nakon čega je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nastavilo sa postupkom za ' izdavanje odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' u skladu sa navedenim projektom detaljnih geoloških istraživanja. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo je Odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja nakon čega je BBM d.o.o. Sarajevo u skladu sa odredbama zakona o geološkim istraživanjima FBiH obavijestilo nadležne inspekcijske organe i otpočelo sa izvođenjem detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' kod Fojnice. Međutim, od strane mještana MZ 'Bakovići' dolazi do blokiranja pristupnog puta istražnom prostoru i onemgućavanja nastavka daljih radova na istražnom prostoru", navode iz BBM-a, napominjući kako su o ovom problemu obaviještene i nadležne institucije SBK, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i nadležna Federalna rudarska inspekcija od kojih očekujemo aktivno sudjelovanje u rješavanju ovog problema, jer su oni dali koncesiju i odobrenja na istražne radove i ukoliko nam se ne omogući nastavak daljih aktivnosti bičemo prinuđeni svoja prava i interese braniti sudskim putem zbog do sada značajno uloženih finasijskih sredstava u navedene projekte i istražne radove.

NEGATIVNA PORUKA INVESTITORIMA

"Zbog svega naprijed navedenog, ne možemo a da ne izrazimo žaljenje da se ovakvim i sličnim postupcima šalje obeshrabrujuća i negativna poruka investitorima u našu zemlju", ističu u BBM-u.

Na naše pitanje šta je pokazalo istraživanje kolike su zalihe srebra i zlata u Bakovićima kažu: "Za rezultate istraživanja i eventualne količine zaliha zlata ili srebra u početnoj fazi je nemoguće i ne zahvalno govoriti jer ni mi nemamo još uvijek nikakve preliminarne rezultate. Istraživanje je u početnoj fazi, urađeno je nekoliko bušotina iz kojih se uzorci trebaju poslati na analizu i radi se na otvaranju starih postojećih jama kako bi se istražili uzorci iz njih i poslali na analizu koja će potvrditi da li je projekat istraživanja eventualno isplativ. Obzirom na kompleksnost projekta uložena su cca dva miliona KM u projekte, dozvole i svu neophodnu, a zakonom potrebnu dokumentaciju za početak istraživanja. Uložen je i dodatni novac u krčenje šume i izgradnju pristupnih puteva istražnom prostoru 'Bakovići', uložena su i značajna sredstva u početna istraživanja koja su obustavljena zbog nezadovoljstva mještana."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti