Milionska izdvajanja za kapitalne projekte u Općini Gračanica

25.08.2015. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Milionska izdvajanja za kapitalne projekte u Općini Gračanica

Među značajnijim projektima izdvajaju se poslovi izgradnje, rekonstrukcije i porširenjima fekalnih kolektora, kanalizacije, vodovodnih objekata, distributivnih cjevovoda, čišćenja korita rijeka, rekonstrukciji puteva itd.

Općina Gračanica trenutno realizira značajnije kapitalne projekte za koje su predviđena milionska novčana sredstva, s ciljem razvoja i poboljšanja ovog područja, kao i zadovoljenja potreba svojih građana, a izdvajaju se poslovi izgradnje, rekonstrukcije i proširenja fekalnih kolektora, kanalizacije, vodovodnih objekata, distributivnih cjevovoda, čišćenja korita rijeka, rekonstrukciji puteva itd.

Firma Amgrad d.o.o. iz Gračanice angažirana je na nekoliko projekata, od čega se izdvajaju projekat izgradnje i rekonstrukcije fekalne kanalizacione mreže u naselju Drama i vrijednost ovog ugovorenog posla je 34.122 KM. Osim ovog posla, Amgrad će raditi i na izgradnji mješovite kanalizacije za naselje Mehmedovići u Džakulama, a cjelokupan posao iznosi 19.959 KM. Takođe, gračanička firma će graditi i dio kolektora fekalne kanalizacije u naselju Varoš II za 8.114 KM, kao i dio primarne fekalne kanalizacije u dijelu naselja Varoš za 36.074 KM.

Amgrad je, također, angažovan i na poslu izgradnje zida u Subašićima u Mjesnoj zajednici Lukavica, a vrijednost ugovorenih radova je 5.136 KM.

Euro-Asfaltu posao od skoro 3.000.000 KM

Kako je Poslovni portal Akta.ba ranije pisao, kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva dobila je posao na projektu "Rekonstrukcija i proširenje sistema za prikupljanje i odvođenje fekalnih i oborinskih voda za gradsko područje Gračanice".

Euro-Asfalt će tako raditi na rekonstrukciji i proširenju sistema za prikupljanje i odvođenje fekalnih i oborinskih voda za gradsko područje Gračanice - Dijelovi lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora i kišnih preliva, i za realizaciju ovog LOT-a bit će izdvojeno 1.169.436 KM.

Sarajevska kompanija će, također, raditi i na rekonstrukciji i proširenju sistema za prikupljanje i odvođenje fekalnih i oborinskih voda za gradsko područje Gračanice - Fekalna kanalizacija, odnosno dijelovi dionica KD17 (rekonstrukcija), KU3 (rekonstrukcija), KD3-1, i oborinska kanalizacija, dijelovi dionica OKD3, OKD16, OKD17, OKD-VI, OKU3. Vrijednost ovog LOT-a iznosi 714.369 KM.

Treći LOT odnosi se na rekonstrukciju i proširenje sistema za prikupljanje i odvođenje fekalnih i oborinskih voda za gradsko područje Gračanice - Fekalna kanalizacija, dijelovi dionica F sa sekundarnim kanalima, KL13, KL13-5, KD (rekonstrukcija), KU4, KD8 (rekonstrukcija), i oborinska kanalizacija, dijelovi dionica OKD- II, OKD8, OKD8-1. Ukupna vrijednost radova je 1.021.939 KM.

Ukupna vrijednost radova za sva tri LOT-a je 2.905.744 KM.

Općina Gračanica angažirala je i firmu Roading d.o.o. iz Gračanice za projekat čišćenja rijeka Sokoluše i Drijenče, a vrijednost ugovorenih radova je 50.921 KM.

Zaduženje kod Raiffeisen banke

Općina Gračanica, također, se zadužila kod Raiffeisen banke za 90.758 KM uz 3,77 posto kamate, za realizaciju kapitalnih projekata na svom području. Odlukom o izboru najboljeg ponuđača, Raiffeisen bank BiH proglašena je najpovoljnijom, a na ovaj tender konkurisale su još Intesa Sanpaolo banka, NLB banka Tuzla i Unicredit bank Mostar. Kako je navedeno u odluci, "ponuđač 'Raiffeisen bank' d.d. BiH imao je najpovoljniju ponudu u skladu sa kriterijumom 'najniže cijene', odnosno kamate".

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije