Nizozemska pohvaljena za učinkovito upravljanje Vijećem EU-a

06.07.2016. 10:53 / Izvor: HINA
Nizozemska pohvaljena za učinkovito upravljanje Vijećem EU-a

Mark Rutte, premijer Nizozemske, upozorio je  u svom govoru da EU ne smije zanemariti kritike i euroskepticizam.

Nizozemski premijer Mark Rutte i njegov tim pohvaljeni su u utorak u Evropskom parlamentu od većine govornika političkih grupa za učinkovito upravljanje Vijećem EU-a u proteklih pola godine.

Među najvažnijim postignućima nizozemskog predsjedništva EU-om zastupnici su naveli dogovor EU i Turske o migraciji, dogovor o Evropskoj obalnoj i graničnoj agenciji, mjere za suzbijanje izbjegavanja poreznih obaveza i paket mjera za unaprjeđenje evropskih željeznica, izvijestio je Evropski parlament na svojim internetskim stranicama.

Neki govornici su ipak kritizirali nizozemsko predsjedništvo za preusku usredotočenost na prednosti jedinstvenog tržišta EU-a. Samo jedinstveno tržište, ili EU kao "poslovni model", sami po sebi nisu dovoljni da uvjere građane u njegove prednosti, istaknuto je u raspravi.

Nekoliko euro zastupnika pozvalo je Ruttea da spriječi da EU postane žrtva izborne kampanje koja slijedi u Nizozemskoj iduće godine.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, zahvalio je nizozemskom predsjedništvu na saradnji i podršci.

"Ovo su bile teške okolnosti za nizozemsko predsjedništvo, ali kada ste započeli s radom, bio sam siguran da će ova velika zemlja, jedna od naših osnivača, dati najbolje u trenutku kada bude najpotrebnije. Govorim o vašem vjerovanju u slobodu i otvorenost, vašu povezanost s vladavinom zakona te vašoj predanosti odgovornoj slobodnoj trgovini i boljem donošenju zakona. Ovo, kao i vaš pragmatizam, nastavit će oblikovati Uniju u nadolazećim godinama. Posebno sam zahvalan nizozemskom predsjedništvu što je aktivno podržavao jedan od načela ove komisije: biti velik na velikim problemima, a skroman i stidljiv na manjim“, rekao je Juncker, prenosi Hina.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, zahvalio je nizozemskom predsjedništvu "na dobro obavljenom poslu" i istaknuo da je pouka nizozemskog predsjedanja kako glavne institucije Unije kroz saradnju i preuzimanje svog dijela odgovornosti mogu ostvarivati uspjehe.

Mark Rutte, premijer Nizozemske, upozorio je  u svom govoru da EU ne smije zanemariti kritike i euroskepticizam.

 "Jasno je da je Brexit uzrokovao potres i još ne znamo tačno kakve će biti posljedice. Nalazimo se u nepoznatim područjima i moramo biti iskreni, čak i ako nađemo savršen način za riješiti ovaj razvod, naši problemi neće jednostavno nestati. Nemaju samo britanski glasači nedoumice o evropskoj saradnji. U drugim zemljama članicama također, uključujući Nizozemsku , postoje kritike i euroskepticizam. I moramo to rješavati“, rekao je Rutte.

"Čvrsto vjerujem da bi za Bruxelles i ostale evropske prijestolnice, najgori mogući odgovor na Brexit bilo nastavljanje kao da se ništa nije dogodilo. To bi pokazalo potpuno zanemarivanje stvarnosti u zemljama članicama. Također vjerujem da bi bilo krivo na slijepo požuriti se prema jačoj političkoj integraciji i više federalnoj Evropi, jer bi to također poricalo osjećaje koji dijele mnogi ljudi u Evropi kojima je EU postala ili će postati nešto udaljeno i daleko".

"Prije šest mjeseci, glavni izazov za ovo Predsjedništvo je bila migracija i izbjeglička kriza, i dok ne možemo reći da je kriza gotova, možemo reći da je više pod kontrolom nego u januaru“, ocijenio je Nizozemac Paul Tang, iz kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu

"Moja posljednja želja je gospodine premijeru da branite Evropu u Nizozemskoj i da nećete dozvoliti populistima i nacionalistima, kao što je Wilders, da od Nizozemske naprave zemlju koja ne bi dopustila Spinozu“, rekao je Guy Verhofstadt, čelnik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Philippe Lamberts, iz kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza izrazio je, međutim, razočarenje nizozemskim predsjedanjem.

"Razočaran sam jer ste na početku vašeg predsjedavanja rekli da imate prioritete. Mislim da su ti prioriteti bili Nizozemska, Nizozemska i Nizozemska. Treba vremena za izgraditi podršku, naravno, ali sam stvarno zabrinut za budućnost EU ako je ovo način na koji će biti vođena", rekao je Lamberts.

Slovačka, članica EU-a od 2004., preuzela je predsjedništvo od Nizozemske čiji je mandat završio u četvrtak u ponoć.

Slovačka je u petak preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tokom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Evropske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU