Pojeftinit će prekogranična dostava paketa

15.03.2018. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Pojeftinit će prekogranična dostava paketa

Finalni tekst nove europske regulative dogovoren je još u prosincu, a jučer je uspješno prošao na glasovanju u Europskom parlamentu.

U Europskom parlamentu izglasana je nova regulacija koja će osigurati veću transparentnost cijena poštanskih usluga unutar Europske unije. To prije svega znači da bi potrošači koji kupuju razne proizvode putem Interneta u budućnosti trebali imati jednake troškove dostave gdje god se na području EU nalazili.

Prema novoj regulaciji potrošači će moći uspoređivati cijene poštanskih usluga putem posebne web stranice, a pružatelji poštanskih usluga morat će im dati jasne informacije o cijenama i uvjetima povezanima uz te usluge. Na lokalnim tržištima o nadzoru kompanija i provođenju nove EU regulative brinut će se nacionalni regulatori, što je u Hrvatskoj HAKOM.

Finalni tekst nove europske regulative dogovoren je još u prosincu, a jučer je uspješno prošao na glasovanju u Europskom parlamentu.

"Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave", izjavila je hrvatska zastupnica u EP Biljana Borzan.

Znači li to da će Hrvatska pošta i dalje naplaćivati 4,5 kune za dostavu malih paketa? Prema informacijama koje j eprenio portal Bug.hr, u Pošti će morati prema Europskoj komisiji svakako pokazati da je riječ o opravdanom trošku, tj. da prilikom uručenja te vrste paketa dolazi do dodatnih troškova koje je potrebno isto tako dodatno naplatiti primatelju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU