Jačanje domaćih kapaciteta

EU osigurava pristup održivom snabdijevanju kritičnim sirovinama

23.05.2024. 16:04 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Foto: Ilustracija

Siguran pristup kritičnim sirovinama ključan za strateške sektore.

Evropski akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj da obezbijedi raznovrsno, sigurno i održivo snabdijevanje industrije EU kritičnim sirovinama, stupio je na snagu 23. maja, saopštila je Evropska komisija.

Siguran pristup kritičnim sirovinama ključan je za strateške sektore, uključujući čiste tehnologije, digitalnu, obrambenu i vazduhoplovno-svemirsku industriju.

Evropa sada ima regulatorni okvir za jačanje domaćih kapaciteta i konsolidaciju održivosti i cirkularnosti lanaca snabdijevanja kritičnim sirovinama u EU, uz nastavak sprovođenja programa diversifikacije, istakla je Komisija.

Dodaje se da će tim aktom EU ojačati domaće snabdijevanje i smanjiti zavisnost od pojedinačnih dobavljača.

Ukazuje se da je u periodu poslije pandemije kovida i ruske agresije na Ukrajinu strateška zavisnost izložila evropsku industriju rizicima od poremećaja u lancu snabdijevanja.

Aktom se utvrđuju referentne vrijednosti za povećanje kapaciteta za vađenje, preradu i recikliranje kritičnih sirovina u EU i usmjeravanje napora radi diversifikacije.

Pored toga, njime se stvara okvir za izbor i sprovođenje strateških projekata koji će imati koristi od pojednostavljenih uslova za izdavanje dozvola i omogućavanja pristupa finansiranju.

Takođe se utvrđuju nacionalni zahtjevi za razvoj istraživačkih programa u Evropi.

Uredbom će se i poboljšati cirkularnost i efikasna upotreba kritičnih sirovina stvaranjem lanaca vrijednosti za reciklirane kritične sirovine.

Istovremeno se omogućavaju praćenje lanaca snabdijevanja kritičnim sirovinama, razmjena informacija i buduća koordinacija zaliha među članicama i velikim kompanijama, navela je Evropska komisija.

Saopšteno je i da je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič danas otvorio prvi sastanak Odbora za kritične sirovine koji će imati važnu ulogu u sprovođenju novog okvira politike.

Komisija je na sastanku Odbora otvorila poziv za podnošenje prijava za strateške projekte a prvi rok za prijave je 22. avgust.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU