Neviđene razmjere skandala u Volkswagenu: Oštećeno 11 miliona vozila

23.09.2015. 10:03 / Izvor: Beta
Neviđene razmjere skandala u Volkswagenu: Oštećeno 11 miliona vozila

Skandal sa dizel-automobilima Volkswagena dobio je razmjere neviđene do sada, jer je taj njemački proizvođač priznao da je čak 11 miliona njegovih vozila širom svijeta opremljeno softverom za manipulisanje pri kontroli izduvnih gasova.

Skandal sa dizel-automobilima Volkswagena  dobio je razmjere neviđene do sada, jer je taj njemački proizvođač priznao da je čak 11 miliona njegovih vozila širom svijeta opremljeno softverom za manipulisanje pri kontroli izduvnih gasova, otkrivenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Akcije Volkswagena  su u ogromnom padu na Frankfurtskoj berzi, gde su u utorak, izgubile 19,82 odsto vrijednosti. One su za dva dana pale za 35 odsto što je za VW gubitak od 25 milijardi eura tržišne kapitalizacije, a taj pad je povukao naniže i dionice drugih proizvođača automobila na europskom tržištu.

VW je priznao da je "unutrašnja istraga pokazala da je isti softver i u drugim dizel vozilima", ne samo u automobilima VW i Audi u SAD, kao što se prethodno pokazalo, već i drugdje u svijetu, i u vozilima drugih marki VW kao što su Škoda i Seat. VW je vlasnik dvanaest marki automobila, kamiona i motocikala.

Softverski trik u kompjuterima dizel automobila VW, kojim se izbjegava test izduvnih gasova, nalazi se u "ukupno oko 11 miliona vozila u svijetu" s motorima tipa EA-189, saopštio je VW. To približno odgovara broju automobila koji za godinu dana proda ta grupa koja je nedavno potisnula Tojotu ;s prvog mjesta u svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU