al
U Evropskom parlamentu od košarkaša do skandal-majstora

EU / POLITIKA

U Evropskom parlamentu od košarkaša do skandal-majstora

29.05.2019. 12:11 / Izvor: Nezavisne novine

U novi saziv Evropskog parlamenta ušlo je nekoliko dobro poznatih imena na političkoj sceni Evrope, ali i nekoliko novih lica za koja većina nije ni čula.

Njihove biografije su po mnogo čemu zanimljive  tu ima i bivših glumica i mladih ultradesničara, ali i onih koji u Parlament ulaze s optužbama za seksualno zlostavljanje.

1. Slavni košarkaš

 

Litvanski glasači izabrali su legendarnog košarkaša Šarunasa Marčuljonisa kao svog predstavnika. Marčuljonis će biti jedan od 11 litvanskih predstavnika u novom sazivu Evropskog parlamenta. Litvanac je bio kandidat Evropske zelene partije i sakupio je 32.591 glas, što mu je bilo dovoljno da obezbijedi drugo mjesto među kandidatima svoje stranke, koja će imati dva predstavnika. Od 2015. godine je član Kuće slavnih, a posljednjih godina se posvetio politici.

2. Kontroverzni italijanski veteran

 

Silvio Berluskoni (82) dobro je poznato ime na evropskoj političkoj sceni. Vremešni skandalmajstor, koji je u tri mandata bio premijer Italije, vraća se u Evropski parlament. Berluskoni se vratio na domaću političku scenu prošle godine, nakon što se 2011. godine povukao zbog, sada već čuvenog, "bungabunga" seksskandala. Takođe, 2013. godine imao je problema s vlastima zbog optužbi za utaju poreza. Trenutno je na čelu stranke "Forca Italija".

3. Lice francuske desnice

 

O Žordanu Bardeli (23) najčešće se govori kao o zvijezdi u usponu francuske desnice. On je istureni kandidat antimigracione stranke "Nacionalni skup", koju predvodi Marin le Pen. U stranku se učlanio sa 16 godina i ubrzo počeo da vodi njen podmladak. Kako je rekao, njegov cilj je da "brani ljude od globalizma".

4. Advokat kontroverzne prošlosti

 

Horge Buksade Vilalba (44) lider je ultradesničarske stranke Voks, koja se protivi katalonskom separatizmu i promoviše španski nacionalizam. O svojoj prošlosti nerado govori, jer je tokom devedesetih godina dva puta bio kandidat u ime "Falange Espanola"  nacionalističke grupe osnovane tridesetih godina prošlog vijeka, koja je bila pod uticajem italijanskog fašizma. Po struci je advokat.

5. Uhapšeni katalonski separatista

 

Oriol Žunkeras je iza rešetaka, ali to ga nije spriječilo da se kandiduje za Evropski parlament. On je čak vodeći kandidat Evropske slobodne alijanse, koja tvrdi da joj je cilj da "izgradi Evropu svih ljudi". Žunkeras se trenutno nalazi u zatvoru u Madridu pod optužbom koja uključuje pobunu u Kataloniji i pokušaj odvajanja tog regiona od ostatka Španije 2017. godine.

6. Seksualni prestupnik

 

Piter Lundgren najistaknutiji je član nacionalistički orijentisanih Švedskih demokrata (SD). Tokom kampanje za Evropski parlament bio je u centru skandala zbog seksualnog uznemiravanja koleginice iz stranke. Bivši je vozač kamiona koji poslaničku funkciju obavlja od 2014. godine. Iako je njegova stranka bila najveći kritičar EU u Švedskoj, Lundgren ne poziva na izlazak iz bloka, već na njegovu reformu. Takođe, SD je izrazito antimigrantska stranka koja za porast seksualnih napada u Švedskoj krivi migrante.

7. Poljski progresivac

 

Progresivac Robert Biedron (43) bivši je gradonačelnik poljskog grada Slupska. Biedron predvodi proEU stranku Viosnu (Proljeće), koi se bori za poboljšanje prava žena, povećanje plata i prelazak na obnovljive izvore energije. Takođe, Biedron se zalaže za potpuno razdvajanje Crkve i države.

8. Holandski populista

 

Tjeri Bode (36) predvodi stranku Forum za demokratiju uz slogan "Holandija na prvom mjestu". Zalaže se da njegova zemlja napusti EU i krivi migracije za ono što naziva "pad tradicionalnih vrijednosti". Ranije je upoređivao ŽanKloda Junkera s Hitlerom i Napoleonom zbog odnosa prema Rusiji.

9. Bivša slovenačka glumica

 

Violeta Tomić član je slovenačke stranke Levica i dio Evropske ujedinjene ljevice. Uoči izbora opisivala ih je kao "referendum o samom opstanku EU", a kako kaže, blok mora da preusmjeri svoje prioritete sa štednje i represivnih fiskalnih pravila ka izgradnji socijalne, ekološke i demokratske unije koja je dobra za sve".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU