EU djelomično obustavlja sporazum o viznim olakšicama sa Bjelorusijom

09.11.2021. 12:00 / Izvor: N1
EU

Vijeće Europske unije je danas usvojilo odluku kojom se djelomično obustavlja primjena sporazuma o viznim olakšicama između EU i Bjerousije.

Vijeće Europske unije je danas usvojilo odluku kojom se djelomično obustavlja primjena sporazuma o viznim olakšicama između EU i Bjerousije, a kao odgovor na trenutni hibridni napad koji je pokrenuo bjeloruski režim, objavljeno je u Briselu.

Suspenzija se odnosi na odredbe kojima se ukidaju zahtjevi za dokaznu dokumentaciju, uređuje izdavanje viza za višestruke ulaske i smanjuju naknade za podnošenje zahtjeva za vizu koje se primjenjuju na dužnosnike bjeloruskog režima. Ta odluka neće utjecati na obične građane Bjelorusije, koji će i dalje uživati iste povlastice na temelju sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza koje su dosada imali.

"Snažno osuđujemo i odbijamo kontinuiranu instrumentalizaciju migracija koju provodi bjeloruski režim. Neprihvatljivo je da se Bjelorusija igra s ljudskim životima u političke svrhe. Današnja odluka pokazuje još jednom našu zajedniču posvećenost da nastavimo borbu protiv hibridnih napada," kazao je Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vijeća za unutarnje poslove.

Odluka stupa na snagu drugog dana nakon objave u Službenom listu, a druga strana se obavještava o odluci o suspenziji najkasnije 48 sati prije njezinog stupanja na snagu.

Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza između EU-a i Bjelarusa stupio je na snagu 1. jula 2020., uporedo sa sporazumom o ponovnom prihvatu između EU-a i Bjelorusije, a čija je svrha pojednostavljivanje izdavanje viza za kratkotrajan boravak i doprinos jačanju međuljudskih kontakata.

Usljed političkih previranja u Bjelorusiji i mjera ograničavanja koje je donijela EU, Bjelorusija je u junu 2021. počela organizirati letove i putovanja olakšala tranzit migranata prema EU-u, prvo u Litvaniju, a zatim u Latviju i Poljsku. Bjelorusija je 28. juna 2021. najavila suspendiranje sporazuma o ponovnom prihvatu s EU. Ovim su mjerama pprekršeni temeljni principi na temelju kojih je sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza sklopljen te se kose sa interesima EU.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU