Evropski parlament povlači brze poteze za smjenu britanskih zastupnika

30.06.2016. 13:24 / Izvor: Fena
Evropski parlament povlači brze poteze za smjenu britanskih zastupnika

U Evropskom parlamentu brzo se povlače potezi kako bi se smijenili zastupnici iz Ujedinjenog Kraljevstva sa čelnih mjesta parlamentarnih odbora i  drugdje u parlamentu.

U Evropskom parlamentu brzo se povlače potezi kako bi se smijenili zastupnici iz Ujedinjenog Kraljevstva sa čelnih mjesta parlamentarnih odbora i  drugdje u parlamentu, piše EU Observer nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva na brzo razdruživanje EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva ali i najavljuje promjene u "unutarnjoj organizaciji".

Odborima Evropskog parlamenta predsjedava troje zastupnika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Još troje su supredsjedatelji, jedan je takozvani kvestor (viši administrator) a sedmero predsjednici izaslanstava za treće zemlje.

Svi će vjerojatno izgubiti svoje položaje u idućih šest mjeseci, najavljuje EU Observer i ukazuje da ta prijetnja proizlazi iz rezolucije koju je Evropski parlament usvojio 28. juna.

U njoj, se među ostalim, navodi da će, nakon odluke Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, parlament "provesti promjene u svojoj unutarnjoj organizaciji".

Parlament, u svakom slučaju, na sredini mandata u januaru treba provesti preraspodjelu viših funkcija. Očekuje da će Britanci ostati najkasnije do tada ali je jedan izvor iz parlamenta rekao da je izgledno da će otići brže.

"Imam osjećaj da će to biti ranije", rekao je izvor, prenosi Hina.

Koordinatori za odbore bi o tom pitanju trebali raspravljati ove sedmice.

Drugi dio računice je da sadašnji mandat parlamenta završava sredinom 2019. godine, a očekuje se da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU do kraja 2018. godine.

Taj datum proizlazi iz najave britanskog premijera Davida Camerona da će pregovore o izlasku početi u oktobru i sporazuma Evropske unije koji predviđa da takvi pregovori traju dvije godine.

"Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ode za najviše dvije godine to znači da ti ljudi neće završiti svoje mandate ako ostanu kao predsjednici ili supredsjedatelji", rekao je Pedro Lopez, glasnogovornik Evropske narodne stranke (EPP), koja  je najbrojnija zastupnička grupa u parlamentu ali u njoj nema britanskih zastupnika.

Druga grupa po veličini je S&D, koja pripada lijevom centru, a u toj je grupi  20 britanskih zastupnika. Među njima je Claude Moraes koji predsjedava važnim odborom za građanske slobode. U toj je grupi i Linda McAvan koja predsjedava odborom za razvoj.

Socijalisti, međutim, o prijevremenom britanskom odlasku govore drugačije od EPP-a.

"Treba poštovati ovaj mandat od pet godina bez obzira na rasprave o brexitu", rekla je glasnogovornica grupe Utta Tuttlies.

 Britanske zastupnike gube i Evropski konzarvativci i reformisti (ECR). U toj je grupi više od 70 zastupnika od kojih su 21 Britanci.

"Oni imaju mandat i izvršavat će ga sve dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a", poručila je ta grupa, navodi EU Observer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU