EU / EKONOMIJA

Vijeće EU odobrilo paket sedmogodišnjeg finansiranja za zemlje aspirante od 14,2 milijarde eura

Pomoć u okviru IPA III bit će zasnovana i na pristupu zasnovanom na učinku i na principu pravičnog udjela.

08.09.2021. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Zemlje članice Europske unije u utorak su odobrile skoro 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći za period 2021.-2027. godine u korist Albanije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Ova podrška pomoći će korisnicima u provođenju reformi u skladu s planovima budućeg članstva u Uniji. Korisnici će biti podržani u provođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili s vrijednostima Unije i kako bi se postupno uskladili s pravilima, standardima, politikama i praksama Unije.

Pomoć u okviru IPA III bit će zasnovana i na pristupu zasnovanom na učinku i na principu pravičnog udjela.

To znači da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika. Posebna pažnja će se posvetiti naporima uloženim u temeljna reformska područja (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost).

Istodobno će se primijeniti načelo pravičnog udjela kako bi se osiguralo da opseg i intenzitet finansiranja uzimaju u obzir ne samo performanse korisnika već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmjerno nizak nivo pomoći u usporedbi s drugima i kako bi osigurali napredak svih korisnika.

Predviđeno je i da će se opseg i intenzitet pomoći moći modulirati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmjeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU