Investitori pokazali interes: Na Bjelašnici će se graditi vjetropark

04.11.2019. 11:40 / Izvor: Akta.ba

Prvi čovjek Općine Trnovo Ibro Berilo prepoznao je ovaj potencijal, te pokrenu nekoliko projekata iz oblasti energetskog sektora.

Općina Trnovo osim veliki potencijala u oblasti turizma, poljoprivrede idealne uslove ima za razvoj energetskog sektora.

Prvi čovjek Općine Trnovo Ibro Berilo prepoznao je ovaj potencijal, te pokrenu nekoliko projekata iz oblasti energetskog sektora.

Nosilac projekata je firma Elektro Trnovo koja je osnovana prije dvije godine.

U razgovoru za Akta.ba, načelnik Berilo kaže kako je urađena studija opravdanosti izgradnje mini hidrocentrala na vodotoku Bijele i Crne rijeke. Predata je samoinicijativna ponude prema Vladi Kantona Sarajevo za dodjelu koncesija za tri mini hidrocentrale: Hamzići, Delijaš i Jagodar I.

Osim izgradnje mini hidrocentra u ovoj općini moguća je i gradnja vjetroelektrane zašto postoje zainteresovani investitori i postavljani su stubovi sa mjernim instrumentima za mjerenje pravca i brzine vjetra na Bjelašnici (Šiljak, Vrh Bjelašnice i Vlahinja). U planu je postavljanje mjerih stubova na Jahorini i Bijeloj lijeski.

Kako je ranije pisala Akta.ba u naredne tri – četiri godine prihodi Općine od vjetroparkova i protočnih centrala trebali biti između 8 -10 miliona KM.

E. Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije