Izgradnja vodovodne mreže u poslovnoj zoni Ciljuge II privodi se kraju

02.11.2017. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja vodovodne mreže u poslovnoj zoni Ciljuge II privodi se kraju

Ovih dana izvode se završni radovi na izgradnji vodovodne mreže u dužini od 1.439 metara

Prva faza infrastrukturnog uređenja u Poslovnoj zoni Ciljuge II privodi se kraju. Naime, ovih dana izvode se završni radovi na izgradnji vodovodne mreže u dužini od 1439 metara. Tim povodom načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je obišao lokaciju poslovne zone na kojoj se izvode navedeni infrastrukturni radovi.

Vrijednost navedenog projekta izgradnje vodovodne mreže u Poslovnoj zoni “Ciljuge 2” iznosi 111.839,28 KM. Izvođač radova je firma Termovent Živinice.

Cilj projekta uređenja ove poslovne zone je stvoriti uslove za neometano korištenje zemljišta u okviru ove zone koja je u vlasništvu Općine Živinice.

Uređenje poslovne zone podrazumijeva izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, stvarnje uslova za priključak električne energije, uređenje puta i jedan dio nivelacije terena.

Kamenjaković je istakao je da uređena poslovna zona predstavlja temelj za razvoj svake lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji ima za cilj dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanje naših građana.

Poslovna zona je instrument za mogućnosti ulaganja privrednih subjekata u jednu lokalnu zajednicu. Iz tog razloga, ona mora biti u potpunosti uređena. Svi poslodavci iz inostranstva i naši domaći traže uređene poslovne zone da bi ulagali svoj kapital i zapošljavali ljude.

U novembru prošle godine izvršeno je obilježavanje i postavljanje znakova, čime je označen početak otvaranja poslovne zone “Ciljuge II”. Nakon toga definisana je dinamika i intenzitet uređenja zemljista i uvođenja investitora u Poslovnu zonu, a Općina Živinice je u relativno kratkom periodu napravila uslove za konkretne radove na uređenju ove poslovne zone, navode iz Općine Živinica. 

Kamenjaković kaže da izgradnjom vodovodne mreže završavaju prvu fazu i prilagođavaju poslovnu zonu njenoj namjeni.

"Dakle, ljudi koji su kupili objekte koje trebaju da grade u poslovnoj zoni mogu se priključiti na kanalizaciju, vodovod, struju, telefon i evo putnu komunikaciju koju smo također završili. Prva faza uređenja poslovne zone se privodi kraju. Već se naziru četiri nova objekta, četiri fabrike koje će zaživjeti i početi raditi u poslovnoj zoni i time ova poslovna zona poprima jednu drugačiju sliku. Želim kazati da smo građevinske dozvole austrijskoj i njemačkoj firmi uspjeli izdati u roku par mjeseci. Oni imaju već građevinske pripremne radove i u ovoj sedmici bi i kamen temeljac austrijske firme trebao krenuti", naveo je on.

Dodaje da sa ovim dijelom dosad uređene poslovne zone i objekata koji se pripremaju trebali bi imati negdje oko 500 novih radnih mjesta.

"To je ono što me posebno raduje i to je svrha ove priče i ovih radnji oko poslovne zone koje smo radili i vodili. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi, urediti još jedan mali dio poslovne zone koji je ostao i dati ljudima sa jasnim biznis planom, sa jasnim ulaganjem i naravno onima koji u svom planu poslovanja imaju zapošljavanje mladih ljudi. Naime, da bi se stvorilo jedno radno mjesto to iziskuje puno kako materijalnog tako i truda oko administracije, ali evo mi smo uspjeli za nepunu godinu dana napraviti takav jedan ambijent da bi do maja sljedeće godine ovdje trebalo raditi 500 mladih ljudi”, kazao je Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije