Investicije / PROJEKTI

Kamen temeljac postavljen 2006: Još se čeka na tehnički prijem državnog zatvora

28.08.2018. 07:49 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Procedura izdavanja upotrebne dozvole za objekte inače kratko traje, osim u slučaju državnog zatvora u Vojkovićima.

Naime, procedura za ovaj konkretan slučaj počela je 8. septembra 2017. godine sa zahtjevom Jedinice za implementaciju projekta, odnosno 5. oktobra 2017. godine Rješenjem koje je donijela Opština Istočna Ilidža.

Zoran Bašić, direktor Jedinice za izgradnju pri Ministarstvu pravde BiH, rekao je za Radiosarajevo.ba da uprkos svim procedurama i apelima tehnički prijem objekta još uvijek nije urađen.

"Pokušava se naći rješenje i dogovor sa firmom koja bi trebala da uradi tehnički prijem objekta. U posljednjih mjesec dana uključili su se i međunarodni partneri ne bi li se što prije riješila ova problematika", kazao nam je Bašić.

Bašić je ocijenio da je jako loša stvar što se tehnički prijem nije do sada uradio, ali ističe i da Jedinica kao operativno tijelo ima najmanje uticaja na ove stvari. 

"Sav problem je nastao kada je oređena enormno visoka cijena za ovaj postupak. Krajnje je vrijeme da se ovaj problem riješi i da se krene sa daljim radom", kazao je Bašić.

U gradnju prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini uloženo je oko 40 miliona maraka, a građen je po najvišim svjetskim standardima.

Kompleks zatvora se prostire na 24.000 kvadrata, a kamen temeljac postavljen je 2006. godine.

Napominjemo da je u sedmom mjesecu ove godine  predloženo da se u roku od tri mjeseca okonča tehnički prijem ovog objekta, a da se do kraja ove godine Zatvor stavi u funkciju. Još uvijek nema nikakve potvrde kada će biti gotova ova procedura, te da li će zatvor biti u funkciji ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije