Počinje izgradnja vodovodne mreže Barice-Polja vrijedne 1,5 mil KM

22.11.2018. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Počinje izgradnja vodovodne mreže Barice-Polja vrijedne 1,5 mil KM

Projekat uspostavljanja vodovodne mreže Barice-Polja realizuje se u više faza.

Počela je izgradnja nove vodovodne mreže Barice-Polja kojom će se u potpunosti riješiti problem vodosnabdijevanja Živinica. Polaganje cijevi je početna faza koja je označila početak realizacije navedenog projekta. Tim povodom načelnik Samir Kamenjaković je obišao lokaciju gdje se izvode radovi.

Projekat uspostavljanja vodovodne mreže Barice-Polja realizuje se u više faza, a čijom će se konačnom realizacijom formirati nova vodovdna mreža putem koje će se vodom opskrbiti cijela gradska zona i neki dijelovi Općine Živinice.

Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000,00 KM. Novčana sredstva potrebna za ovu namjenu su uglavnom osigurana iz Budžeta Općine Živinice za 2018.godinu. Od ukupne novčane vrijednosti projekta negdje oko 470.000,00 KM obezbijeđeno je iz vodnih naknada. Naime, novčana sredstva koja su izdvojena za ovu namjenu uspješno su osigurana bez kreditnih zaduženja.

Realizacija jedne od faza navedenog projekta zavisi i od pitanja eksproprijacije određenog dijela zemljišta. Prije svega se u Baricama morao proglasiti javni interes, a zatim se 40 dana čeka da prođe žalbeni rok, nakon kojeg se može izvršiti eksproprijaciju. Rješavanje tog pitanja iziskuje mnogo vremena. S obzirom da je to dugotrajan proces pokrenuta su sva zakonska potraživanja u vezi s ovim projektom, kako se ne bi gubilo vrijeme, te kako bi građani što prije imali riješen problem vodosnabdijevanja u Živinicama. Za nekih dvadesetak dana znat će se izvođač radova na ostalom dijelu navedene vodovodne mreže.

Kroz projekte vodosnabdijevanja Općine Živinice se nastoji osigurati normalno i redovno vodosnabdijevanj svih građana, jer do sad je Općina Živinice bila ovisana sam o Vodovodu Tuzla, što nije bilo dovoljno. Nakon izgradnje navedenog novog vodnog sistema Barice-Polja, uz obaveznu isporuku od Vodovoda Tuzla, osigurat će se dovoljne količine vode koje su potrebne Općini Živinice za normalno vodosnabdijevanje.

Gradska zona Općine Živinice kao i neki dijelovi Općine vodom se snabdijevaju preko Vodovoda Tuzla. Na samom početku takvog sporazuma vodsnabdijevanje je teklo normalno, međutim takav način vodosnabdijevanja za građane Živinica više nije pogodan. Povećanjem broja građana u oba grada zahtjeva veću potrošnju vode što je uzrokovalo nestašicu iste. Dakle, izgradnjom i stavljanjem u funkciju navedene vodovodne mreže građanima će se osigurati dotok vode iz vlastitih resursa Općine Živinice.

"Na moje veliko zadovoljstvo pokrenuli smo projekat rješavanja problema vodosnabdijevanja građana Općine Živinice. Vrijednost projekta vodosnabdijevanja Barice je oko 1.500.000,00 KM. Negdje oko 470.000,00 KM, kojim ćemo finansirati realizaciju jednu od faza ovog projekta, uspjeli smo obezbijediti preko vodnih naknada sa viših nivoa vlasti. Dakle, vodne naknade obavezno nam se moraju vraćati ukoliko imamo ovakve projekte, a mi smo isplanirali i uradili sve ono što je potrebno da bi nam se taj novac vratio. Ostali dio novca potreban za realizaciju cjelokupnog projekta, negdje oko 800.000,00 KM, smo obezbijedili iz Budžeta Općine Živinice. Želim napomenuti da smo sva novčana sredstva uspjeli osigurati bez kreditnih zaduženja, bitno je da nismo zadužili naše građane kreditima. Kroz ovaj projekat ćemo osigurati dodatno snabdijevanje vode, u vodovodnu mrežu Živinice, za nekih do 60 litara u sekundi. Tokom cijele godine govorio sam o važnosti vodosnabdijevanja Općine Živinice, te da će ova godina biti sinonim za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Ukoliko se sve bude odvijalo onako kako je planirano Općina Živinice bi u junu imala potpuno riješeno pitanje vodosnabdijevanja", kazao je načelnik Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije