EU daje dodatnih 5 miliona eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc

18.11.2021. 15:38 / Izvor: Akta.ba
EU

Najznačajniji objekt koji se već gradi je veliki most Počitelj preko Neretve.

Evropska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine (BiH) danas su potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 5 miliona eura za nadzor radova na izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc.

Nakon završetka radova u 2022. godini, ta će poddionica omogućiti oko 21 km kontinuirane vožnje na autocesti između Počitelja i Bijače na južnoj granici Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u Hrvatskoj. Koridor Vc je najprioritetnija prometna mreža u BiH i doprinijet će održivijem ekonomskom razvoju, regionalnoj trgovini i poboljšanju životnih uslova za više od 50 % stanovništva BiH koje živi u području oko te trase.

"Danas potpisani ugovor o novim bespovratnim sredstvima u iznosu od 5 miliona eura predstavlja još jedan važan korak ka završetku vitalno važnog Koridora Vc. Bolja povezanost unutar zemlje produbit će ekonomsku i prekograničnu integraciju te ojačati razvoj lokalnih transnacionalnih evropskih regija, pospješujući cikularan ekonomski rast i dublje evropske integracije. Evropska unija je za izgradnju Koridora Vc dosad izdvojila više od 225 miliona eura. Nastavit ćemo s podrškom u skladu s Ekonomskim i investicijskim planom, kojim je pokrenut značajan paket investicija u povezivanje regije", kazao je Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH. 

Ukupna investicija za poddionicu Počitelj – Zvirovići koja je duga 11.07 km iznosi 111,2 miliona eura, uključujući bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 5 miliona eura.

Projekt će obuhvatiti izgradnju jednog mosta, jednog tunela, tri vijadukta, petlje i naplatnog mjesta za cestarinu u Počitelju, izmještanje lokalnih cesta i priključenje na druge autoceste, nadvožnjak i tri podvožnjaka. Najznačajniji objekt koji se već gradi je veliki most Počitelj preko Neretve, dugačak 980 metara i s maksimalnom visinom od 97 metara.

"Izgradnja Koridora Vc u BiH vrlo je važna za poboljšanje životnog standarda, borbu protiv siromaštva i ubrzavanje oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Više od 95 % prijevoza robe i putnika u Bosni i Hercegovini obavlja se putem cestovnog prometa, što ga čini ključnim za lokalnu, regionalnu i međunarodnu trgovinu i ekonomsku razmjenu. EIB nastavlja pružati podršku za izgradnju ovog značajnog regionalnog tranzitnog pravca na Koridoru Vc i zadovoljni smo što radovi napreduju uprkos pandemiji, za dobrobit ljudi u čitavoj Bosni i Hercegovini i radi bolje povezanosti regije Zapadnog Balkana", izjavila je Ljiljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine je kazao da će frekvencija saobraćaja na ovoj dionici biti visoka, što će BiH vraitit na drumske mape. 

"Putnici iz Evropske unije nas neće više izbjegavati, nego će putovati kroz BiH i, nadamo se, zadržavati se ovdje. Ovo je način na koji ćemo moći da razvijamo naš turizam, ekonomiju i osnovni životni standard", naglasio je Bevanda.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije