Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Putnikovo Brdo – Medakovo

11.11.2022. 12:23 / Izvor: Akta.ba
dionica

Ugovor o izgradnji 8,5 kilometara duge dionice koridora Vc Putnikovo brdo – Medakovo potpisan je u sjedištu Autocesta Federacije BiH u Mostaru.

Ugovor o izgradnji 8,5 kilometara duge dionice koridora Vc Putnikovo brdo – Medakovo potpisan je u sjedištu Autocesta Federacije BiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor, uime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i Salih Kovačević iz Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovorenih radova je 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo gradit će se šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto te jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na koridoru Vc, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

"Potpisivanjem ugovora za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Planiranom dinamikom u naredne dvije godine u prometu će biti novih 23 kilometra autoceste na sjeveru koridora Vc, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura. U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo - Ozimice. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara", izjavio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Izgradnja ove dionice financirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

 

​ ​ ​ ​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije