OBJAVLJEN OGLAS

Kreće eksproprijacija nekretnina potrebnih za izgradnju dionice Medakovo - Ozimica

19.01.2023. 10:16 / Izvor: Akta.ba
dionica koridora

Objavljen je javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina na području Općine Žepče.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Medakovo - Ozimica poddionica Ozimica - Poprikuše (Žepče Jug), na Koridoru Vc. U tu svrhu će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH, javlja Akta.ba.

Danas je objavljen i javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina na području Općine Žepče.

Pozvani su svi vlasnici nekretnina koji se nalaze na području Goliješnica, Donje Ravne, Ozimica, Tatarbudžak, Žepče Van, Papratnica, Želeće i Željezno Polje radi pokušaja sporazumnog rješavanja stjecanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje dionice Medakovo - Ozimica, poddionica Ozimica -Poprikuše, na Koridoru Vc.

"Ukoliko se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave", navodi se u oglasu.

Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa od 21.07.2022 godine, utvrđen je javni interes za izgradnju dionice Medakovo - Ozimica na Koridoru Vc.

Poddionica autoceste Ozimica-Poprikuše se preko Tatarbudžaka spušta na područje naselja Šećin Han položena između koridora trase magistralne ceste i željeznice s jedne strane i korita rijeke Bosne sa druge strane . Postojeća ograničenja u prostoru su brdoviti dijelovi (Tupanovac, Tatarbudžak, Ravne njive), rijeka Bosna, postojeći magistralni put M-17, željeznička pruga i postojeća naseljena mjesta (Varošište, Ravne Donje, Šećin Han).

Trasa tangira naselja Varišište, Šećin Han, Brezovo polje i u Golubinji se završava. Na samom spoju dionica predviđena je petlja Poprikuše koja je data u narednoj dionici.

Na ovoj poddionici gradit će se, pored otvorene trase autoceste još jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova, vijadukti, dva nadvožnjaka, čak 15 podvožnjaka i tunel dužine 2.200 metara. Predviđeni rok za izgradnju ovako kompleksne i teške poddionice je 30 mjeseci, odnosno dvije i po godine.

Uglavnom su veći i zahtjevniji objekti projektovani preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge.

Poddionica Ozimica - Poprikuše dužine 13 kilometara dio je dionice Poprikuše - Medakovo ukupne dužine 36 kilometara vrijednosti 340 miliona eura.

Iz Autocesta su objavili da će gradnja biti finansirana sredstvima Evropske investicijske banke (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) u iznosu od 79 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije