Europska komisija odobrila 357 milijuna eura za Pelješki most

08.06.2017. 08:08 / Izvor: Fena
Europska komisija odobrila 357 milijuna eura za Pelješki most

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju novog mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu.

Najvažnija pretpostavka za izgradnju Pelješkog mosta ispunjena je u srijedu odlukom Europske komisije o sufinanciranju u visini od 357 milijuna eura, a izgradnja samog mosta trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova.

Odluku o prihvaćanju financiranja projekta potpisale su u srijedu u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, javila je Hina.

"Ovo je veliki povijesni trenutak za našu zemlju, najveći projekt koji je ikada financiran iz europskih fondova u Hrvatskoj", izjavila je ministrica Žalac nakon potpisivanja.

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju novog mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu.

Njime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje, što će olakšati neometan protok roba i ljudi, posebice tijekom vrhunca turističke sezone.

Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a bez PDV riječ je o iznosu od 420 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto, podsjeća Hina.

Ministrica Žalac je za sljedeći tjedan najavila potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Hrvatskih cesta, koje su investitor projekta.

"Ovime su ispunjeni svi koraci za realizaciju našeg projekta. Očekujemo sklapanje ugovora s izvođačima i početak radova već u jesen ove godine i očekujem da ćemo ga otvoriti 2021., što će biti početak novog života za stanovnike našeg juga", rekla je ministrica Žalac.

Most će biti visok 55 metara i dug 2,4 km te će imati četiri prometna traka.

EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 kilometara i radove na poboljšanju postojeće ceste D414. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije