Vukoja: Agencija za školovanje imat će objekte na svjetskoj razini

12.02.2018. 08:34 / Izvor: Fena
Vukoja: Agencija za školovanje imat će objekte na svjetskoj razini

 Ukupna vrijednost kompleksa je 12 milijuna maraka. Uz to, Agencija je uspjela osigurati i donacijska sredstva u vrijednosti oko 1,5 milijuna KM.

Strateški projekt Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova je izgradnja kompleksa objekata u prostoru nekadašnje Vojarne "S.B.Kraljević" u Rodoču kod Mostara, a okončanje radova, koji su započeli prije četiri godine, očekuje se u sljedeća dva mjeseca - kazao je ravnatelj Agencije Branko Vukoja.

"Imat ćemo objekte na svjetskoj razini. Kapacitet kompleksa je cjelodnevni smještaj 340 kadeta, dok učionički kapaciteti predviđaju izvođenje nastave za više od 500 polaznika. To su objekti u koje će sljedeća generacija polaznika temeljne policijske obuke sasvim sigurno biti primljena i obučavana", kazao je Vukoja za Fenu.

 Ukupna vrijednost kompleksa je 12 milijuna maraka. Uz to, Agencija je uspjela osigurati i donacijska sredstva u vrijednosti oko 1,5 milijuna maraka za nabave sustava učenja na daljinu (e-learning), te za opremanje streljane.

"Spomenuti sustav učenja na daljinu donirala je, na temelju projekta Agencije, Europska komisija u sklopu IPA projekta", kazao je Vukoja, naglašavajući kako očekuje da će tijekom ove godine Agencija dobiti još oko 500 tisuća eura za proširenje sustava na sve regionalne urede SIPA-e i Granične policije BiH, te sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.    

 Druga donacija odnosi se na opremanje streljane u novoizgrađenom kompleksu. Riječ je o sredstvima, u vrijednosti 400 tisuća dolara koji su donacija State Departmenta USA. U tijeku su završni pripremni radovi za dopremanje i montažu najsuvremenije opreme.

"Uvjeti za rad s polaznicima temeljne policijske obuke, kao i za provedbu svih oblika specijalističkih obuka i stručnih usavršavanja policijskih službenika Bosne i Hercegovine bit će podignuti na najvišu razinu", izjavio je Vukoja.

 Na upit hoće li se temeljna policijska obuka provoditi na daljinu, Vukoja je odgovorio: "Ne, temeljna policijska obuka ostaje u Mostaru jer se to ne može realizirati uz pomoć sustava učenja na daljinu".

 Inače, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, od osnutka do danas temeljnu policijsku obuku za čin 'policajac' pohađalo je 407, a za čin 'mlađi inspektor' 157 kadeta. Ovisno od institucije odnosno policijske agencije, programi temeljne policijske obuke provode se u trajanju od četiri mjeseca do godinu dana. Različite programe stručnoga usavršavanja i specijalističkih obuka, koje organizira i provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, na godišnjoj razini, pohađa oko 1800 policijskih i državnih službenika Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije