Sutra puštanje u rad najboljeg ekološkog projekta u BiH

26.09.2017. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Sutra puštanje u rad najboljeg ekološkog projekta u BiH

Nagrađeni projekat rješava jedan od krucijalnih problema općine Gradačac.

U srijedu 27. septembra 2017. sa početkom u 14.00 sati u Gradačcu će se održati ceremonija povodom otvaranja i puštanja u rad obnovljenog "Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda" na lokalitetu postrojenja.

U okviru cjelokupnog  projekta "Vodosnabdijevanja općine Gradačac" implementirana je aktivnost  "Rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu" koji je sufinansiran od strane vlade Republike Češke, putem Češke razvojne agencije i odabran je kao jedan od najboljih ekoloških projekata u Bosni i Hercegovini za 2017. 

Nagrađeni projekat rješava jedan od krucijalnih problema općine Gradačac.  Osim rekonstrukcije starog prečistača otpadnih voda vrši se i proširenje postojećih kapaciteta. 

Vrijednost projekta je cca. tri miliona KM. Općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura, dok je vlastitim učešćem i putem drugih donatora osigurala finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu, u vrijednosti oko milion KM.

Završetkom ovog projekta i puštanjem u punu funkciju prečistača biće riješen dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminsane štetne posljedice. Realizacijom projekta kapacitet prečistača se povećava sa dosadašnjih 10 na 30 hiljada potrošača.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici ambasade Republike Češke, Razvojne agencije Češke, predstavnici federalne i kantonalne vlasti kao i predstavnika drugih međunarodnih organizacija koje podržavaju ovaj projekat i projekat Vodosnabdijevanja općine Gradačac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije