U završnoj fazi radovi na izgradnji obaloutvrde u Goraždu

20.02.2020. 08:31 / Izvor: Fena
U završnoj fazi radovi na izgradnji obaloutvrde u Goraždu

Projekat vrijedan više od 10 miliona KM finansira Svjetska banka.

U gradskom dijelu Goražda, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici, intezivno se izvode radovi na izgradnji i uređenju obaloutvrde. Projekat vrijedan više od 10 miliona KM finansira Svjetska banka.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglašava da je riječ o izuzetno važnom projektu koji se implementira s ciljem zaštite od poplava. Podsjetio je da je projekat prema Svjetskoj banci apliciran nakon katastrofalnih poplava iz decembra 2010. godine.

"Tada smo uradili studiju i jasno kazali da je za poplave kriv ljudski faktor, tačnije HE Piva i mi smo još na sudu sa njima. Na bazi toga smo aplicirali prema Svjetskoj banci i drugim institucijama da je potrebno izgraditi obaloutvrdu nakon čega se krenulo sa izradom idejnog i glavnog projekta i evo sada smo u završnoj fazi prvog dijela projekta", kazao je Ramović.

Dodao je da se obaloutvrda gradi na obje strane Drine.

"Od entitetske linije do grada najsavremenijom metodom biće izgrađena obaloutvrda, zatim oni su u obavezi da urade park sa lijeve strane, kao i prostor za Moto klub Goražde, te prateće mobilijare uz šetalište i sve ono što je predviđeno glavnim projektom. Izvođač radova su dvije firme i to Mibral d.o.o. iz Sarajeva i firma Okac d.o.o iz Goražda. Mi nismo raspisivali tender, cjelokupnu proceduru provodila je Svjetska banka i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo", podsjetio je Ramović.

Istakao je da je Grad Goražde tehnička podrška u ovom projektu.

"U sklopu toga izvršili smo potrebne eksproprijacije i ovim putem zahvaljujem građanima i desne i lijeve obale koji su dali svoju zemlju i bili korektni te danas nemamo nijedan problem. Mi smo već aplicirali za novih 20 miliona KM, a to je da se radi obaloutvrda od mosta Žrtava Srebrenice prema gradskom mostu, zatim prema Baćcima i Vitkovićima, kao i za Podhranjeski potok. Očekujemo pozitivan odgovor i tada možemo konačno riješiti problem obaloutvrde u Gradu Goraždu", kazao je Ramović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije