Za izgradnju Centra za upravljanje otpadom u Bosanskoj Krupi 54 hiljade KM

Investicije / PROJEKTI

Za izgradnju Centra za upravljanje otpadom u Bosanskoj Krupi 54 hiljade KM

30.07.2019. 10:24 / Izvor: Akta.ba

Općina Bosanska Krupa je putem javnog poziva Federalnog ministarstva okoliša i turizma, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do, osigurala 54.216,75 KM. Ugovor o sufinansiranju projekta načelnik Armin Halitović je potpisao sa ministricom Editom Đapo.

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do je međuopćinski projekt Bosanske Krupe, Bužima i Cazina čiju su realizaciju u prvoj fazi, koja je podrazumijevala izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage, te potpisivanje sporazuma o uspostavi zajedničkog centra,  pomogli Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP).

"Vrijednost projekta s kojim smo aplicirali kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma je preko 166 hiljada. Dobili smo skoro 55 hiljada i zadovoljni smo. Sve smo bliži cilju da profesionaliziramo i dovedemo u funkciju reciklažno dvorište, uspostavimo zajednički Centar za upravljanje otpadom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja i osigurati sredstva za finalizaciju projekta", ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Godišnja količina otpada u Cazinu je 15.978,76 m³, u Bosanskoj Krupi 7.204,20 m³, a u Bužimu 3.571,44 m³. Dovoljan je to razlog da ove lokalne zajednice krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu što će omogućiti sortiranje i iskorištavanje otpada, dok će se samo potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

U prvoj fazi Centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda Centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze Centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije