Deloitte: BiH po četvrti put na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Kapital / IZVJEŠTAJI

Deloitte: BiH po četvrti put na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

21.10.2019. 08:39 / Izvor: Akta.ba

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. izdanju Deloitteovog konkursa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope sudjelovale su kompanije iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U glavnoj kategoriji konkursa (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija ove godine se plasiralo po prvi put čak 37 novih kompanija te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih kompanija koje oblikuju budućnost. Od toga su 4 kompanije koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu (Rising Stars - posebna kategorija za brzorastuće kompanije koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50). Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer kompanije koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke kompanije.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija cijele regije, istaknuo je litvansku kompaniju Voltas IT kao najbrže rastuću sa prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2015. - 2018. od 5.734%. Voltas IT razvio je pristupačan i jednostavan automobilski sistem dijagnostike za vozače te se njihov ubrzani rast i dalje nastavlja jer se svakodnevno 1000 novih korisnika spaja na njihov sistem.

Drugi na ljestvici su prošlogodišnji pobjednici Prusa Research, s.r.o., iz Češke, sa stopom rasta od 4.527%. Ova se kompanija definitivno etablirala kao jedna od najkonzistentnijih inovativnih kompanija u globalnoj industriji 3D štampanja. 

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj kompaniji, BLINDSPOT, osnovanoj 2014. godine koja se bavi razvojem širokog spektra rješenja upotrebom umjetne inteligencije (AI), a četvrto mjesto zauzeo je slovački itrinity, s.r.o., koji pruža SaaS rješenja (Software as a service) za internetske trgovine. Hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu BAZZAR.HR zauzela je 5. mjesto sa prosječnom stopom rasta od 2.821%.  

Top 10 u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih

Bosna i Hercegovina

Softverska kompanija Ministry of Programming se po prvi puta plasirala na listu 50 najbrže rastućih, i to na 21. mjestu sa stopom rasta od 813%.

Ministry of Programming je kompanija iz Sarajeva osnovana 2015. godine specijalizirana za podizanje start-up kompanija, koja je zajedno s svojim partnerima razvila inovativna rješenja poput pretraživača, društvenih mreža, trading sistema, te softvera za otkrivanje virusa. 

“Čestitamo kompaniji Ministry of Programming i izuzetna nam je čast što je po četvrti put uzastopno na ovoj prestižnoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija zastupljena i Bosna i Hercegovina. Konstantno prisustvo kompanija iz naše države na ovoj listi dokaz je da imamo vibrantnu scenu tehnoloških kompanija koja je prepoznata na velikoj sceni i već odavno izlazi iz lokalnih okvira. Mi kroz različite aktivne projekte koje imamo sa tehnološkim kompanijama iz BiH, ali i kroz posvećenost ovoj regionalnoj inicijativi, nastavljamo biti pouzdan partner među kompanijama iz ICT sektora",  izjavio je Muhamed Semić, viši menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja i savjetovanja povezanog s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

Zemlje

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih kompanija nalaze kompanije iz devet zemalja Srednje Evrope i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 19 iz Češke, 11 iz Poljske, 6 iz Hrvatske, 5 iz Litve, 3 iz Slovačke i Mađarske te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Estonije.

Posebne kategorije

Kompanije stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Nagrada „Zvijezda u usponu“ dodjeljuje se onim kompanijama koje su „premlade“ da bi bile uvrštene u izvještaj o pedeset najbrže rastućih kompanija po prihodima, ali koje će se vjerojatno u idućim godinama naći u glavnoj kategoriji među 50 najbrže rastućih.

Na listi Zvijezda u usponu ove godine na prva dva mjesta su fintech kompanije, prvi je FF Trader iz Češke sa prosječnom stopom rasta od 1.950% a na drugom slovenska kompanija Borza terjatev, d.o.o. sa rastom od 1296%. Treće mjesto zauzela je slovačka kompanija Shop Support s.r.o., sa rastom od 1,121%. 

Na listi Pet najvećih (The Big 5) su brzo rastuće velike kompanije, koje se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim kompanijama uvrštenima u pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik kategorije je Prusa Research, s.r.o., koji su zauzeli i drugo mjesto na listi glavne kategorije Fast 50. 

2016. godine pokrenuli smo nagradu u kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation MDI) iz dva glavna razloga. Prvo, željeli smo identificirati i nagraditi tkompanije s najboljim šansama da evoluiraju u buduće tehnološke lidere. I drugo, svojim vrhunskim know-how-om, svježim pristupom poslovanju, dokazanim iskustvom i vlasničkim tehnologijama ove kompanije mogu postati izvrsni partneri za današnje tržišne lidere.

Od 100 kompanija koje su se prijavile za ovogodišnju nagradu za MDI, priznanje je dobila hrvatska kompanija Rimac Autmobili. Ova kompanija istinska je elektroenergetska kompanija koja proizvodi električne hiper-automobile i nudi cjelovita tehnološka rješenja svjetskim proizvođačima automobila. Veteran prethodnih konkursa Fast 50-a između 2016. i 2018. godine, Rimac je predstavio svoje najnovije vozilo tokom godine. C_Two je automobil koji živi s tehnologijom i koji može postići najveću brzinu od 412 km/s.

Dobitnik Nagrade za društvenu inovaciju je poljska Warsaw Genomics, kompanija koja je razvila tehnologiju za genetičko testiranje i koja čita ljudske gene kako bi utvrdila pogreške odgovorne za mnoge bolesti. Njihovi vlastiti algoritmi suštinska su inovacija kompanije koja omogućuje testiranje do 20 puta jeftinije od standardnih tehnika.  

Pionirski duh u akciji

"Razlog za provođenje ovoga programa u Bosni i Hercegovine je važan za nas jer nam omogućuje upoznati i podržati domaće brzorastuće kompanije koje stalno doprinose inovativnosti i pripremama za korjenite tzv. disruptivne promjene na tržištu. Davanje podrške ovim kompanijama od ključne je važnosti za poslovnu zajednicu u cjelini", izjavila je Sabina Softić, vodeća partnerica za reviziju u Adriatik regiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital