Kapital / DIONICE

Grawe kupio Atos osiguranje iz RS-a

10.08.2018. 13:02 / Izvor: capital.ba

Austrijska osiguravajuća kuća Grawe je kupila za nešto više od 23 miliona KM Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvo Mladena Milanovića, izvijestio je Capital.ba.

Ugovor o preuzimanju Atosa, nakon višemjesečnih pregovora, bit će potpisan ove sedmice u Banjoj Luci. Atos zasad neće biti spojen s društvom Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba. Prema informacijama portala, predstavnici osiguranja Grawe su pregovarali i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije kompanije kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Grawe Sarajevo je u martu prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine je iznosila 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila 2,29 miliona KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja su iznosili 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Atos nema dugoročnih obaveza, dok su kratkoročne obaveze te osiguravajuće kuće na kraju juna iznosile 20,6 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital