Grawe kupio Atos osiguranje iz RS-a

10.08.2018. 13:02 / Izvor: capital.ba
Grawe kupio Atos osiguranje iz RS-a

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Austrijska osiguravajuća kuća Grawe je kupila za nešto više od 23 miliona KM Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvo Mladena Milanovića, izvijestio je Capital.ba.

Ugovor o preuzimanju Atosa, nakon višemjesečnih pregovora, bit će potpisan ove sedmice u Banjoj Luci. Atos zasad neće biti spojen s društvom Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba. Prema informacijama portala, predstavnici osiguranja Grawe su pregovarali i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije kompanije kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Grawe Sarajevo je u martu prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine je iznosila 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila 2,29 miliona KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja su iznosili 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Atos nema dugoročnih obaveza, dok su kratkoročne obaveze te osiguravajuće kuće na kraju juna iznosile 20,6 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital