Ured za reviziju BiH proveo finansijsku reviziju 74 institucije

01.11.2019. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Ured za reviziju BiH proveo finansijsku reviziju 74 institucije

Za četiri institucije dato je mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje, dok su dvije institucije dobile mišljenje s rezervom.

Ured za reviziju institucija BiH je, u skladu sa Zakonom o reviziji institucija BiH, izradio Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu, u kojem su sadržani glavni nalazi i preporuke iz finansijskih revizija i revizija učinka, kao i glavni nalazi i preporuke iz revizije Izvještaja o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Ured za reviziju je ove godine proveo finansijsku reviziju 74 institucije. Za četiri institucije dato je mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje, dok su dvije institucije dobile mišljenje s rezervom. Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobilo je 55 institucija, dok je 12 institucija dobilo čisto pozitivno mišljenje. U jednom slučaju Ured za reviziju se suzdržao od davanja mišljenja.

Pored izvještaja o finansijskoj reviziji, Ured za reviziju je u 2018. godini obavio i pet revizija učinka i o njima obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH. 

Ured za reviziju je kroz pojedinačne izvještaje finansijske revizije za 2018. godinu institucijama BiH dao 489 preporuka, dok su u izvještajima o reviziji za 2017. godinu date 573 preporuke. Provjerom stepena realizacije preporuka kod pojedinačnih institucija BiH konstatovano je da je oko 61% prošlogodišnjih preporuka realizovano ili je njihova realizacija u toku.

Analizom implementacije preporuka iz Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2017. godinu, konstatovano je da je od ukupno 49 datih preporuka devet preporuka realizovano, 12 je u toku realizacije, 27 preporuka nije realizovano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije. Uzimajući u obzir navedeno, procenat realizacije preporuka, uključujući i preporuke u toku, iznosi oko 43%.

Što se tiče realizacije preporuka iz Izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, možemo konstatovati da većina preporuka uglavnom nije realizovana. Riječ je o preporukama pretežno sistemske prirode koje imaju direktan uticaj na racionalnije i odgovornije postupanje s javnim sredstvima, te povećanje stepena vladavine prava, transparentnosti i efikasnosti u radu institucija BiH.  

Glavni nalazi i preporuke finansijske revizije za 2018. godinu obrađuju 24 pitanja sistemske prirode, dok se nalazi i preporuke revizije učinka odnose na pitanja i oblasti koja su bila predmetom revizije učinka u 2018. godini.

Kompletan izvještaj dostupan je na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH www.revizija.gov.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital