Volkswagen želi biti svjetski broj jedan

25.11.2013. 10:40 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Volkswagen želi biti svjetski broj jedan

Njemački Volkswagen je odlučno krenuo odlučno ka svjetskoj dominaciji. Odbor kompanije sastao se da odobri novi budžet, s ciljem da učini njemačkog proizvođača automobila najvećim na svijetu.

Njemački Volkswagen je odlučno krenuo odlučno ka svjetskoj dominaciji. Odbor kompanije sastao se da odobri novi budžet, s ciljem da učini njemačkog proizvođača automobila najvećim na svijetu. Ali, da li je kvatnitet dobar ili loš za današnje proizvođače motora?

Već je najveći evropski proizvođač automobila i stoji iza najbolje prodavanog vozila u regiji - Golfa. Ali, njemački proizvođač automobila VW nije zadovoljan time - želi postati svjetski broj jedan.

Odbor direktora sastao se u Hamburgu kako bi odobrio novi budžet, koji bi trebao omogućiti postizanje cilja do 2018. godine. Iako prodaja ide dobro, profit je pod pritiskom. Djelimično je tako zbog investiranja u novu modularnu platformu sposobnu za izgradnju četiri miliona automobila.

Standardizacija uz rizik

Mnogi svjetski top proizvođači automobila dijele platforme zbog postizanja ekonomije obima. No, to može imati i svojih nedostataka, što je VW nedavno saznao, kada je pretrpio svoj najveći opoziv od 2,6 miliona automobila širom svijeta.

"Standardizacija, naravno, dolazi s rizikom. Tako da, ako imate problem s dijelom i taj dio se koristi u nekoliko miliona automobila, onda, naravno, maksimizirate svoj problem. Druge kompanije, poput Toyote, imaju slične probleme. Postoji rizik, ali mislim da se tim rizikom može upravljati i svi proizvođači automobila se nose s tim", izjavio je tržišni analitičar Olaf Storbeck.

Jak euro također je problem. Kao i jaka konkurencija. Ford ulaže 150 miliona dolara u svoju američku fabriku u New Yorku, gdje se prave dijelovi za nekoliko njegovih modela. Evropski direktor Forda Stephen Odell kaže da je veličina bitna, ali ne presudna.

"Mislim da morate biti određene veličine da biste se mogli takmičiti. U industriji globalno, otprilike 18 miliona ove godine - raste na 100 miliona nekad u toku naredne decenije. Ovo je sigurno industrija rasta i veoma je konkurentna, kao što ste vidjeli iz marže. A samim tim - sposobnost da imate velik obim proizvodnje - veoma je bitna", kazao je on.

Rekordni prihodi u oktobru

Evropska autoindustrija teško je pogođena dužničkom krizom eurozone. Šest godina gubitaka je ostavilo mnoge autoproizvođače u minusu. Ali, veće prodaje u oktobru sugeriraju da se tržište konačno preokrenulo.

"Ovo je dosta daleko od onog gdje smo bili, naravno, padajući sa 18 na 13,5 miliona. Postoje neke naznake napretka, ali naše viđenje je da će rast doći postepeno", rekao je Odell.

VW je prošao bolje od mnogih rivala, zahvaljujući jakim prodajama luksuznih brendova, poput Audija i Porchea. Grupacija je prijavila rekordne prodaje u oktobru, povećavajući profite u trećem kvartalu za petinu. Kažu da su na putu ostvarivanja namjera, približavajući se korak bliže svom cilju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital