Auto-kriza u BiH

Kapital / IZVJEŠTAJI

Auto-kriza u BiH

20.04.2010. 09:27 / Izvor: Fokus

Za prva dva mjeseca ove godine u BiH je ukupno prodato oko 1.300 automobila, što je za oko 700 automobila manje nego u istom periodu prošle godine ili za oko hiljadu automobila manje nego u prva dva mjeseca 2008. godine, pokazuju podaci "Auto Media Group BiH", koji se temelje na statistici auto-salona širom zemlje. Po markama, najviše novih automobila na tržištu BiH prodala je "Škoda", "Volkswagen", "Fiat" i "Opel".

Prema riječima Mirka Gerha, direktora "Auto Medija Group", ove cifre govore da je najveće posljedice krize pretrpjela auto-industrija i da se pad prodaje bilježi i u evropskim zemljama.

"Inostrana tržišta polako se oporavljaju, a kod nas je prodaja i dalje na niskoj skali zbog rigoroznije kreditne politike banaka, koja se direktno odrazila na platežnu moć stanovništva koje se sve teže odlučuje da troši novac na kupovinu vozila", objašnjava Gerh.

Međutim, u auto-kućama iz RS koje se bave prodajom novih vozila renomiranih svjetskih proizvođača jesu optimistični. Cijene su, kažu povoljnije, a ne žale se ni na prodaju.

Željko Šarić, prodajni savjetnik u "Audi centru" Banja Luka kaže da su od početka godine uspjeli da prodaju oko 20 automobila, uglavnom modela audi A6, po cijeni od 60.000 maraka, a nedavno su dogovorili prodaju dva modela audi A8, po cijeni od 160.000 maraka.

U "Verano motorsu" Banja Luka za tri i po mjeseca ove godine prodali za 28 odsto više automobila u odnosu na isti period prošle godine.

"U februaru prošle godine prodali smo 36 vozila svih klasa putničkih automobila, a u istom mjesecu ove godine četiri više. Slična statistika je zabilježena i u ostalim mjesecima", rekao je Mladen Borković, menadžer prodaje u "Verano motorsu". On je istakao da se i dalje kupuju uglavnom manji automobili, koji su i jeftiniji i ekonomičniji.

"Uglavnom su se tražili modeli pežo 107 i pežo 206 plus čija cijena se kreće od 17.000 maraka do 19.000 maraka. Takođe, bilo je interesovanja i za najnoviji model pežo 3008 koji s kompletnom opremom košta 40.000 maraka", rekao je Borković.

Zadovoljni su i u auto-salonu "Lada auto" koji su od početka ove godine prodali 47 automobila.

"Zbog povoljnih cijena, koje variraju od 12.000 maraka do 16.000 maraka, s punom opremom, uvijek ima zainteresovanih kupaca", rekao je Bojan Jotanović, direktor prodaje u ovom salonu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital