Kapital / BANKARSTVO

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

15.03.2018. 13:28 / Izvor: Akta.ba

Kantonalni sud u Mostaru odbio je zahtjev tužitelja za poništenje ugovora o kreditu i valutne klauzule, te potvrdio zakonitost istih. Ova presuda je jedna u nizu na ovom, ali i drugim sudovima, na kojima je potvrđena zakonitost ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF valuti, ali i same valutne klauzule, a što je od strane Addiko Banke u više navrata isticano kao nepobitna činjenica utemeljena na zakonima važećim u Bosni i Hercegovini.

Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvatanjem Vrhovnog suda FBIH, te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS. Informacija koja se pojavila u nekim medijima izvučena je iz konteksta, što je, nažalost, postala gotovo uobičajena praksa predstavnika Udruženja Švicarac, a s ciljem generisanja medijske pažnje. 
 
U konkrentom slučaju je tužitelj pravno lice, a ugovoreni uslovi kredita, način obračuna kamate i sam kredit bili su specifični i drugačiji od ostalih kredita koje je davala Banka. U tom je kontekstu sud i usvojio dio zahtjeva tužioca za isplatu, bazirano prvenstveno na načinu obračuna specifičnom za ovaj slučaj. Banka će, u skladu sa svojom strategijom, koristeći se svim zakonskim mogućnosti ma, nastaviti sa pravnom procedurom u ovom predmetu, uvažavajući njegov specifičan karakter.   

Podsjećamo, Addiko banka je, odmah po dolasku na bh. tržište, pristupila aktivnom rješavanju nasljeđenog problema CHF kredita, te kao jedina banka u regionu ponudila dobrovoljnu konverzije kredita sa valutnom klauzulom u CHF, želeći na taj način olakšati klijentima koji su ugovorili ovaj kreditni proizvod. Tokom proteklih nekoliko godina, broj korisnika kredita je značajno smanjen, te je zatvoreno ili konvertovano više od 92% ukupno odobrenih kredita na području Bosne i Hercegovine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital