Nacrt rebalansa budžeta grada Istočno Sarajevo 9.868.024 KM

14.11.2018. 13:02 / Izvor: SRNA
Nacrt rebalansa budžeta grada Istočno Sarajevo 9.868.024 KM

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas i Odluku o uslovima i načinu prodaje građevinskog zemljišta u svojini Grada Istočno Sarajevo. 

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu 9.868.024 KM, što je za 193.524 KM ili dva odsto više u odnosu na plan.

Gradonačelnik Nenad Vuković rekao je da je rebalans budžeta urađen zbog suficita ostvarenog prošle godine, jer ta sredstva treba da budu uvrštena u ovogodišnji budžet.

"Da nije bilo suficita ostvarenog prošle godine, ne bismo ni morali raditi rebalans, što znači da smo budžet veoma precizno planirali. S obzirom na to da nema velikih promjena u odnosu na plan budžeta, možemo se pohvaliti da smo pred završetkom još jedne uspješne poslovne godine za grad Istočno Sarajevo", istakao je Vuković.

Vuković je podsjetio da je najveći dio sredstava iz prošlogodišnjeg suficita predviđen za završetak i opremanje objekta novog vatrogasnog doma.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji aktivnosti u 2017. godini u vezi sa Evropskim zimskim omladinskim olimpijskim festivalom za mlade /EJOF/, koji će biti održan od 9. do 16. februara 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu uz učešće sportista iz 46 zemalja.

Vuković je rekao da je EJOF jedan od najvećih događaja u poslijeratnom periodu koji se organizuje u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, istakavši da je to šansa i za promociju turizma.

"Ovo je šansa da se vratimo na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, po čemu smo nekada bili poznati. Veliki benefit je i zaostavština koju ćemo imati nakon ovog događaja, prvenstveno kada je riječ o infrastrukturi. Velika je stvar što će se konačno opremiti nordijski centar Dvorišta u podnožju Jahorine, a na prostoru Prače ili Skočina na Jahorini ćemo imati borilišta za slalom i veleslalom", istakao je Vuković.

Odbornici SNSD-a bili su uzdržani prilikom glasanja o rebalansu budžeta i o izvještaju o realizaciji aktivnosti u 2017. godini u vezi sa EJOF-om.

Odbornik SNSD-a Vedran Jovančić izjavio je Srni da odbornici ove stranke smatraju da se navedeni izvještaj trebao mnogo ranije naći pred odbornicima, a ne pred sami kraj ove godine, kako bi mogli da ga adekvatno i razmatraju.

"Nismo imali informacije dokle se došlo sa pripremom borilišta, da li je urađena neophodna infrastruktura, imali smo na to primjedbe, jer je u izvještaju pisalo da je jedno od borilišta u Istočnom Novom Sarajevu, a znamo da je to promijenjeno. Iz tog razloga nismo mogli da podržimo taj izvještaj, ali nismo protiv održavanja EJOF-a", rekao je Jovančić.

On je dodao da se iz izvještaja vidi da su velika sredstva utrošena na promociju i marketing EJOF-a, a u Istočnom Sarajevu nema nijedan bilbord ili plakat.

"Moje pitanje je bilo i zašto maskota EJOF-a postoji samo u Sarajevu, zašto je nema u Istočnom Sarajevu ili Jahorini", rekao je Jovančić.

Zamjenik direktora EJOF-a 2019 Natko Sudžuka rekao je da se očekuje dolazak oko 1.100 takmičara, kao i članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta.

"Na Jahorini će biti održane trke muškog i ženskog slaloma i veleslaloma, na Dvorištima će biti održano takmičenje u biatlonu, a Pale i dvorana `Peki` biće domaćini karlinga, sporta koji se prvi put igra na našim prostorima", naglasio je Sudžuka.

On je napomenuo da su mogućnosti Istočnog Sarajeva skromne kada je riječ o finansijama, ali je siguran da će se pokazati kao dobri domaćini.

"Vlada Republike Srpske izdvojila je određena sredstva za borilišta, oko 2,5 miliona KM. Očekujemo još 1,5 miliona KM, što je ranije planirano za organizaciju ovog događaja. Nadamo se da ćemo ta sredstva dobiti, ali i ako se to ne desi, EJOF će biti održan", naglasio je Sudžuka.

On je dodao da je cermonija svečanog otvaranja planirana na stadionu "Koševo" u Sarajevu, a zatvaranje Festivala i dodjela medalja predviđeni su na pomoćnom terenu stadiona "Slavija" u Istočnom Sarajevu.

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas i Odluku o uslovima i načinu prodaje građevinskog zemljišta u svojini Grada Istočno Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital