Zbog jeftine nafte, luksuzni terenci prodaju se kao nikada

03.12.2014. 10:16 / Izvor: Jutarnji list
Zbog jeftine nafte, luksuzni terenci prodaju se kao nikada

Najjači prozvođači SUV-ova premašili su sva očekivanja u SAD-u. Fiat Chrysleru prodaja skočila 20 umjesto predviđenih 16 posto i obilježili su 56 mjeseci neprekidnog rasta koji se u SAD temelji na terencima

Bio je ovo najbolji novembar za autoindustriju u zadnjih 11 godina, objavio je General Motors nakon otvaranja božićne kupovine na “crni petak” koji je, neuobičajeno, ove godine zbog jakih ponuda trgovaca, ostavio traga i na prodaji automobila. General Motors, FiatChrysler, Toyota i Honda u prodaji su nadmašili očekivanja.

Fiat Chrysleru prodaja je skočila 20 umjesto predviđenih 16 posto i obilježili su 56 mjeseci neprekidnog rasta koji se u SAD temelji na terencima, najviše na Cherokeejima kojih se prodaje 67 posto više.

Razlog su oporavak potrošačkog povjerenja i jeftino gorivo. U Americi je litra benzina 3,5 kune i troši se ukupno 1,3 milijarde litara dnevno, što znači da je trošak na gorivo sada manji za 180 miliona dolara dnevno, i slobodan novac se među ostalim troši zakupovinu automobila.

Na tom valu juri cijela industrija, prema procjenama GM-a i Fiat Chryslera ovim tempom do kraja godine prodat će više od 17 milijuna vozila.

Prema Bloombergovim procjenama, prodaja automobila ove će godine ukupno rasti 2,5 posto. GM-u je prodaja rasla 6,5 posto, gotovo gotovo tri puta više od očekivanja, najviše na Buicku i GMC terencima.

Toyoti je prodaja rasla triposto, luksuzni Lexus imao je najbolji novembar u historiji, a druga perjanica je Corolla. Hondi je prodaja rasla 4,6 posto zbog Accorda, a Volkswagenov Audi očekuje rast od 4,1 posto.

Na najvećim pretraživačima za automobile broj pretraživanja u novembru skočio je 20 posto. Autoindustrija bi se, tvrde analitičari, mogla vratiti u svoje zlatne dane s kraja 90tih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital