Kapital / BANKARSTVO

Upozorenje: Pazite sa promjenljivom kamatnom stopom

23.07.2018. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Agencija za bankarstvo Federacije BiH ponovo je upozorila potrošače na rizik koji mogu imati u slučaju uzimanja kredita sa promjenjivom kamatnom stopom.

Agencija za bankarstvo navodi da je kod većine banaka i dalje aktuelna ponuda kreditnih proizvoda sa nižim kamatnim stopama, dužim rokovima otplate i većim iznosima kredita, ali to ne znači da u budućem periodu korisnici kredita neće biti izloženi kamatnom riziku i povećanju rata kredita.

Kretanja u globalnoj privredi početkom 2018. godine ostala su relativno povoljna, američki FED je u martu i junu povećao referentnu kamatnu stopu za ukupno 50 baznih poena, dok je Evropska centralna banka potvrdila očekivanja o postepenom ukidanju ospsežnog programa otkupa obveznica do kraja godine. Evropska centralna banka takođe je odlučila da će referentne kamatne stope ostati nepromijenjene i na sadašnjem nivou najmanje još tokom ljeta 2019. godine.

Međutim, s ozbirom na rizike u budućem periodu, Agencija je izdala upozorenje potrošačima skrećući im pažnju na vrste kamatnih stopa i opasnosti koje one sa sobom nose.

"Kod kredita ugovorenih sa promjenjivom kamatnom stopom postoji rizik rasta kamatne stope u periodu otplate kredita, odnosno kod ovakvih kredita kamatna stopa se mijenja sa promjenom određenih referentnih vrijednosti pa tako korisnik kredita ne može unaprijed znati koliko će tokom trajanja kredita u konačnom iznosu platiti banci kamate za pozajmljena sredstva. Ako je po kreditu ugovorena promjenjiva kamatna stopa za cjelokupni period, potrošač se izlaže kamatnom riziku za cijelo vrijeme trajanja takvog ugovora o kreditu. Ako je po kreditu ugovorena kombinirana kamatna stopa, koja podrazumijeva period fiksne kamatne stope i period promjenjive kamatne stope, potrošač se izlaže riziku u periodu kada se primjenjuje promjenjiva kamatna stopa", pojašnjava Agencija.

Ponude banaka sa promjenjivom kamatnom stopom se sastoje od fiksnog dijela (marže) i promjenjivog dijela koji je najčešće Euribor - evropska referentna kamatna stopa na međubankarskom tržištu, koja je već izvjesno vrijeme ispod nule (0), što ne znači da se u budućem periodu neće dogoditi njen rast, koji bi prouzrokovao rast kamatne stope na kredite, odnosno doveo do rasta anuiteta.

"Rizik promjene, odnosno povećanja kamatne stope je veći što je veći iznos kredita i duži rok otplate. S druge strane, ugovaranje fiksne kamatne stope podrazumijeva njenu nepromjenjivost za svo vrijeme trajanja otplate kredita te, nezavisno o kretanjima na tržištu i referentnim vrijednostima, kamata ostaje ista", navodi Agencija za bankarstvo u informaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital